Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiDistopija kao iz holivudskih filmova – na ulicama San Francisca uskoro roboti...

Distopija kao iz holivudskih filmova – na ulicama San Francisca uskoro roboti koji će moći i ubijati

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Licence to kill

Policijski roboti iz San Francisca mogli bi uskoro biti ovlašteni za ubijanje, prema prijedlogu koji sljedeći tjedan ide na odobrenje Nadzornom odboru.

Policijska uprava San Francisca u svom arsenalu ima 17 robota, od kojih je 12 potpuno funkcionalno. Prema riječima glasnogovornika policije, časnika Roberta Ruece, nikada nisu korišteni za napad na ikoga, no to će se promijeniti s novim prijedlogom. Roboti se općenito koriste za istraživanje i deaktiviranje potencijalnih bombi ili za nadzor područja previše opasnih za ljudski kadar.

Upotreba policijskih robota definirana u novom nacrtu pravila uključuje “obuku i simulacije, uhićenja kriminalaca, kritične incidente, hitne okolnosti, izvršenje naloga ili tijekom procjena sumnjivih uređaja.”

I, u nekim okolnostima, mogu se koristiti za ubijanje.

“Živimo u distopijskoj budućnosti, u kojoj raspravljamo o tome smije li policija koristiti robote za pogubljenje građana bez suđenja, porote ili suca”, rekla je Tifanei Moyer, viša odvjetnica u Odboru odvjetnika za građanska prava San Francisca. Moyer vodi rad organizacije na nedoličnom ponašanju policije i militarizaciji.

“Ovo nije normalno” , napisala je putem e-pošte. “Nijedan pravni stručnjak ili običan stanovnik ne bi se trebao ponašati kao da je to normalno.”

Nove politike o korištenju vojnog oružja od strane lokalnih policijskih snaga trenutno se izrađuju i odobravaju diljem Kalifornije zahvaljujući državnom zakonu pod nazivom AB 481 , koji je usvojen prošle godine. Određivanje mogućnosti sile robota jedan je mali dio nadležnosti zakona.

Zakon nalaže da svaka policija u Kaliforniji mora godišnje prijaviti zalihe svog vojnog oružja, njegovu cijenu, način na koji se može koristiti i kako je raspoređeno u prethodnoj godini. Zakon daje lokalnim vlastima – u slučaju San Francisca, Nadzornom odboru – mogućnost da svake godine odbiju ili prihvate pravila koja reguliraju korištenje oružja.

Odbor će također morati potpisati bilo koju novu opremu u vojnom stilu prije kupnje, iako će policija moći zamijeniti bilo koju postojeću opremu do vrijednosti od 10 milijuna dolara bez odobrenja.

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije