Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeDon't look "Don't look up"

Don’t look “Don’t look up”

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Kad Andrej kaže: na spavanje…

Morate nam vjerovati da smo Don’t look up pogledali puno prije premijerove preporuke, jer u protivnom ovaj tekst nema apsolutno nikakvog smisla. Na prvo gledanje, film nam je bio do te mjere dosadan da nismo znali što bismo vam uopće napisali o njemu, ali imao je tu jednu, članka vrijednu indoktrinirajuću poruku koju smo vam odmah poželjeli isporučiti, ali nažalost nije išlo…bar ne na vrijeme…ali bolje ikad…

Stoga, nakon premijerove preporuke, potpuno mazohistički, prisilili smo se na još jedno gledanje i sada razmišljamo što reći o njemu, a da to ostali portali, kao i naš državni vrh, već nisu rekli.

Ovo je još jedan u nizu filmova katastrofe koji jednostavno ne drži pažnju gledatelja (odete napraviti sendvič, dopisujete se i sl.), u kojem su likovi iskarikirani do dijametralnih suprotnosti, na momente uvjerljivo iritantni. Prof. Randall Mindy, kojeg utjelovljuje Leonardo DiCaprio, neodoljivo podsjeća na Leonarda Hofstadtera iz planetarno popularne serije Big Bang Theory osobito u trenutku kad se upušta u flert s atraktivnom novinarkom Brie Evantee (Penny iz Big Bang Theory), koja je sve ono što njegova plain supruga iz predgrađa nije. Nasmijali smo se nekoliko puta i to je to; nismo impresionirani i gotovo. A možda nam je nešto promaklo ispod radara dok smo pravili sendvič?!

No, karakterizacija likova, niti ocjena glumačkog zanata nije ono na što vam želimo obratiti pažnju, već osnovna poruka filma. Ukoliko izostane naša poslušnost znanosti, crno nam se piše, odnosno briše se čovječanstvo s lica Zemlje. Po srijedi je proklamacija apsolutnog povjerenja u znanost i odgovora znanosti u suočavanju s problemima globalnih razmjera.

Međutim, zapitajmo se tko bdije nad znanstvenicima i njihovim kritičkim aparatom, koje je to etičko povjerenstvo za nadgledanje, ocjenu i detektiranje eventualnih podmuklih planova? Bez obzira na plemenite namjere znanosti, izuma i tehnologije, a to je podizanje kvalitete života, i sami svjedočimo trajnoj opasnosti da one postanu razorne ako se podrede zaradi i nekim drugim interesima koji na kraju nažalost dobiju intelektualnu suglasnost u znanstvenim i akademskim krugovima cijelog svijeta.

Ukoliko uistinu stoji u službi čovjeka, znanost će tek tada polučiti prednosti za njegov boljitak, ali samo uz pojačan oprez od rizika i zloupotreba koji u konačnici rezultiraju sa pogibelji.

Ono što nas puno više uznemirava od samih poruka ovog, ionako glupastog, filmskog ostvarenja, je preporuka našeg premijera da bi ga svi trebali pogledati, čime šalje poruku kako bismo ipak trebali isključiti mozak i vratiti se na „spavanje“. Žulja li, možda premijera činjenica da jedno drugo filmsko ostvarenje, očigledno, pobire veliki broj poklonika, a koje mu otima sve veći broj „podanika“ iz matrice.

P O D I J E L I !

Sibylla

VEZANO

najnovije