Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaSamo pozitivaDuša pravog ratnika

Duša pravog ratnika

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Veliki duh

“Ratnik nije ono što mislite. On nije netko tko ide u rat da drugima oduzima živote. Za nas je ratnik netko tko se žrtvuje za dobrobit drugih. Dužnost mu je zaštititi starije, bespomoćne, one koji se ne mogu brinuti sami o sebi i, prije svega, djecu, koja su budućnost čovječanstva.”

Ove nam je riječi ponudio „Veliki duh“, poglavica Siouxa Bik Koji Sjedi.

Dana 14. prosinca 1890., ovaj simbol otpora Siouxa, jedan od glavnih Indijanaca koji su se odupirali američkoj vojsci, ubijen je tijekom uhićenja u svom američkom rezervatu u Standing Rocku.

Nekoliko dana prije, potomstvu je ostavio u naslijeđe još jednu filozofsku misao, nažalost potpuno aktualnu danas 133 godine kasnije:

“Kad se posljednje stablo posječe, posljednja rijeka otruje, posljednja riba ulovi, tada će blijedo lice vidjeti da se novac ne može jesti. ”

Uistinu, danas, više nego ikad prije, potrošačko društvo kojeg su izgradile gramzive „elite“ odvelo je zapadnu civilizaciju na sam rub provalije, a samodestruktivno ludilo se sve više i više bjesomučno pojačava.

Bik Koji Sjedi uistinu je bio vizionar, a za svojeg krvnika je vječno ostavio ovaj epitaf:

„Kada se krv iz vaših vena vrati u more, i prah vaših kostiju vrati u zemlju, tada ćete se možda sjetiti da ova zemlja ne pripada vama, nego da ste vi ti koji pripadate ovoj zemlji.”

Ima li još negdje ovakvih LJUDI? Da nas povedu u POBJEDU…

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije