Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiEK želi nametnuti ovlasti da može proglašavati izvanredna stanja

EK želi nametnuti ovlasti da može proglašavati izvanredna stanja

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Kao da smo znali…

Kako donosi Jutarnji list, „Europska komisija predlaže uvođenje novih zakonskih rješenja koje će joj dati ovlasti da proglasi izvanredno stanje u Europskoj uniji. U suštini to je ključna zamisao nacrta zakonskih rješenja koje su imali prilike vidjeti novinari Financial Timesa. Želja je briselske administracije dobiti intervencionističke ovlasti bez presedana odnosno pravo diktata kakvo do sada nije viđeno iznad razina pojedinih država članica.“

U objašnjenju svojih prijedloga eksperti EK-a ne pozivaju se samo na aktualno globalnu geopolitičku napetost, nego i na specijalna stanja kao što su bili zastoji u lancima opskrbe izazvani lockdownom tijekom pandemije.

Prema zamislima Bruxellesa, njihova birokracija imala bi pravo naložiti biznisima obavezno gomilanje zaliha, kao i kršenje poslovnih ugovora, sve kako bi se osigurala adekvatna opskrba tj. ono što EK procijeni nužnim. U osnovi, birokrati EK zamišljaju kako će im pravo proglašavanja izvanrednog stanja omogućiti aktiviranje niza intervencionističkih mjera koje će tobože spriječiti nestašice ili kolapse isporuka u kritičnim industrijama.

Ako je vjerovati informacija iznesenim u Financial Times-u, Unutar Europske komisije postoji snažna opozicija ovom planu Thierryja Bretona, šefa Komisije za unutrašnje tržište EU, a donosi se i izjava jednog neimenovanog dužnosnika EU koji kaže:

„Instrument je imao za cilj adresirati rizik fragmentacije na jedinstvenom tržištu u slučaju događaja kao što je kriza velikih razmjera. No, sada prerasta u hobotnicu planske ekonomije koja svojim pipcima obuhvaća globalne lance opskrbe i kontrolira ih.“

Bilo kako bilo, dojam je kako EU birokrati koriste krizu kao priliku i traže dramatično povećavanje intervencionističkih ovlasti iako se nisu pretjerano iskazali u poslovima koordinacije članica EU koji mogu dati dio rješenja čak i bez novokreiranog diktatorskog intervencionizma. Ovo je prvi put u povijesti da jedna nadnacionalna institucija – Europska komisija – želi priskrbiti prava intervencionističkog diktata tijekom izvanrednih stanja.

Uostalom, trenutačno se na planetarnoj i nizu nacionalnih razina pokušava realizirati niz intervencionističkih eksperimenta s jasnim ciljevima, ali vrlo nejasnim mogućim posljedicama.

I na nacionalnim razinama vlasti pokušavaju biti intervencionistički inventivne. Nijemci su tako odluči uvesti posebni porez na profite proizvođača električne energije kako bi financirali enormni paket pomoći od 65 milijardi eura koji treba adresirati ugrožene skupine potrošača. Skandinavske zemlje su pak osigurale bajkovite financijske iznose kako bi osigurale likvidnost njihovim proizvođačima energije. Švedski dužnosnici tijekom vikenda priopćili su da su izdali 23 milijarde eura garancija nordijskim energetskim pogodnima kako bi izbjegli moguće tehničke probleme. Finska je u nedjelju pak izašla s paketom od 10 milijardi eura zajmova i garancija kako bi zaštitila kompanije koje osiguravaju esencijalno funkcioniranje društva.

Sve su to problematična „rješenja“ od kojih će neka vrlo vjerojatno kopirati i Hrvatska, ali nažalost ta „rješenja“ nisu tu da ujedno i riješe umjetno stvoreni problem, već samo da ga potenciraju i doprinesu što bržem konačnom krahu postojećeg ekonomsko-gospodarskog sustava i uspostavu preduvjeta za provođenje Velikog reseta.

Provjeri/Jutarnji list

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije