Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upElektrična vozila uzrokuju dvostruko veću štetu na cestama i veća su opasnost...

Električna vozila uzrokuju dvostruko veću štetu na cestama i veća su opasnost u prometu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Zelena“ transformacija

Kad bi svijet imao samo električna vozila za vožnju, troškovi održavanja cesta bi se udvostručili. I ne samo to, ceste zahtijevaju asfalt koji se proizvodi od naftnih derivata… 

Teška električna vozila uzrokuju dvostruko više štete na površinama cesta od svojih ekvivalenata s pogonom na izgaranje, tvrdi se u izvješću objavljenom u utorak.

Studija u Velikoj Britaniji koju je provelo Sveučilište u Leedsu pokazala je da prosječni električni automobil opterećuje ceste 2,24 puta više od sličnog benzinskog vozila – i 1,95 puta više od dizelaša. Veća električna vozila mogu prouzročiti do 2,32 puta veću štetu na cestama.

Opterećenje na cestama uzrokuje veće pomicanje asfalta što može dovesti do malih pukotina i na kraju se proširiti u rupe, a lokalne vlasti moraju popraviti štetu.

Utjecaj je još veći s većim električnim vozilima, što može dovesti do 2,32 puta veće štete na cestovnoj infrastrukturi, prema izvješću koje je opisao Daily Telegraph.

Povećana težina električnih vozila prvenstveno se može zahvaliti njihovim teškim baterijama, koje mogu težiti i do 500 kilograma.

Ovo nije prvi put da su električna vozila pod povećalom zbog svoje težine na cesti.

Kako je izvijestio Breitbart News, sigurnosni rizici koje predstavljaju teška električna vozila u svakom sudaru s lakšim vozilima natjerali su čelnika američkog Nacionalnog odbora za sigurnost prometa da izda opće upozorenje svim sudionicima u prometu.

Dužnosnica, Jennifer Homendy, pokrenula je to pitanje u govoru u Washingtonu pred Odborom za istraživanje prometa kada je, usput kao primjer, ukazala na električni GMC Hummer koji teži oko 4 tone s baterijom koja sama ima 1,3 tone – što je otprilike ukupna težina obične Honde Civic.

“Zabrinuta sam zbog povećanog rizika od teških ozljeda i smrti za sve sudionike u prometu zbog veće težine praznog vozila i povećanja veličine, snage i performansi vozila na našim cestama, uključujući električna vozila”, rekla je Homendy u primjedbama pripremljenim za grupu.

Vidite li lažnu ekonomiju i licemjerje? Električna vozila neće spasiti svijet od zlog CO2 ili tradicionalnih izvora energije.

Provjeri/technocracy.news

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije