Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiElon Musk surađuje s „Radnom skupinom za dezinformacije“ EU-a za uništenje neovisnih...

Elon Musk surađuje s „Radnom skupinom za dezinformacije“ EU-a za uništenje neovisnih medija

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Vuk u ovčjem runu

Izvršni direktor Twittera Elon Musk tiho se udružio s “radnom skupinom za dezinformacije” Europske unije kako bi očistio sve neovisne medije s platforme i umjesto toga promicao “pouzdane” mainstream medije.

Musk, koji se javno predstavlja kao pobornik slobode govora, uhvaćen je kako tiho potpisuje takozvani „Kodeks prakse o dezinformacijama“ Europske unije – koji zahtijeva da platforme poput Twittera cenzuriraju korisnike koji dovode u pitanje mainstream narativ.

EU-ov Zakon o digitalnim uslugama (DSA) prisiljava potpisnike da se striktno pridržavaju svojeg programa cenzure ili će se suočiti s drakonskim kaznama. I Elon je opetovano istaknuo svoju želju da u potpunosti poštuje DSA.

Nadalje, Twitter je čak član “Stalne radne skupine za dezinformacije“ koja je uspostavljena u skladu s Kodeksom i koja se sastaje najmanje svakih šest mjeseci, kao i u podskupinama između plenarnih sjednica (vidi odjeljak IX. Kodeksa koji je dostupan ovdje).

Radnom skupinom predsjeda nitko drugi nego izvršno tijelo EU-a, Europska komisija – ista ona organizacija kojoj DSA daje isključivu ovlast da procjenjuje usklađenost s Kodeksom i primjenjuje kazne ako se utvrdi da platforma nedostaje.

Tko može reći da je nešto dezinformacija, tko tu presuđuje? Pa, eto tko… U slučaju Twittera i svih platformi koje surađuju s EU-om, Europska komisija je arbitar, budući da će Komisija odlučivati čine li Twitter i ostale platforme dovoljno u borbi protiv toga.

Dakle, pitanje koje bi trebalo postaviti Elonu Musku je: Što točno ti ili tvoji predstavnici radite u Stalnoj radnoj skupini EU-a za dezinformacije?

O dužnostima Radne skupine govori preambula odjeljka IX Kodeksa:

(e) Potpisnici prepoznaju važnost uključivanja relevantnih stručnjaka u aktivnosti Radne skupine i organiziranja razmjene s dionicima trećih strana kako bi ih ažurirali i prikupili njihove uvide u vezi s fenomenom dezinformacija.

(f) Potpisnici prepoznaju važnost procjene utjecaja i uspjeha Kodeksa prakse protiv širenja dezinformacija. Kao takvi, unutar prve godine djelovanja Kodeksa, Relevantni potpisnici će raditi zajedno s Radnom skupinom… na razvoju prvog skupa strukturnih pokazatelja…

U kojoj je mjeri Europska komisija ili možda Europska služba za vanjske poslove (EEAS), koja je također prisutna u Stalnoj radnoj skupini, sudjelovala u razvoju Twitterovog ‘algoritma’ koji regulira ‘doseg’ i vidljivost Twittera korisnici?

Naime, Europska komisija uspostavlja „Centar za algoritamsku transparentnost“ posebno za ovu svrhu. Nadalje, kao što jasno pokazuju dijelovi algoritma koje je Musk objavio, potiskivanje ‘dezinformacija’ ugrađeno je izravno u njega. Pogledajte dolje, na primjer.

Označavanje za takve „prekršaje“ rezultirat će ograničavanjem vidljivosti i „nižim rangiranjem“. Nije slučajnost da opće kategorije dezinformacija koje se koriste u algoritmu odražavaju glavna područja zabrinutosti na koja cilja EU u svojim naporima da ‘regulira’ govor na internetu: “medicinske dezinformacije”, naravno, u kontekstu pandemije COVID-19, ali i “građanske zablude” u kontekstu spornih izbora – na primjer, izvješća o prijevarama na nedavnim izborima u Francuskoj ili Brazilu – ili “krizne zablude” u kontekstu rata u Ukrajini.

Provjeri/thepeoplesvoice.tv

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

Provjeri

1 KOMENTAR

VEZANO

najnovije