Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeEU gradi sigurnosni bunker za tajne sastanke lidera

EU gradi sigurnosni bunker za tajne sastanke lidera

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Čemu?

Prema Euobserveru, EU gradi sigurni bunker vrijedan 8 milijuna eura u Bruxellesu kako bi čelnici mogli razgovarati o tajnama bez ruskih ili drugih prisluškivača.

Dvorana će moći ugostiti oko 100 ljudi – do 34 voditelja i njihova 34 zapisničara, te protokolarno, tehničko i ugostiteljsko osoblje, a bit će izvan mreže i opremljena internom konferencijskom tehnologijom velikog ekrana i mikrofonima povezanim u jednako sigurne kabine za 30 prevoditelja.

I soba za sastanke i kabine bit će zatvoreni u NATO certificirani izolacijski kavez kako bi se “umanjio rizik od iskorištavanja kompromitirajućih emanacija” — elektromagnetskih i radijskih valova koje generiraju IT zasloni i žice, a koji se mogu daljinski presresti.

Svatko tko ulazi, čak i ako je čistač, morat će imati sigurnosnu dozvolu “SECRET EU“, što je druga najviša razina tajnosti bloka. Čelnici i osoblje EU-a morat će ostaviti svoje telefone, prijenosna računala, pametne satove, elektroničke privjeske, pa čak i slušna pomagala u zvučno izoliranim ormarićima izvan dvorane.

Objekt bi trebao biti izgrađen do 2024. u kompleksu Vijeća EU-a u Bruxellesu, gdje se već održavaju sastanci na vrhu. Točna lokacija još nije odlučena, ali dužnosnici traže mjesto blizu prostorije za sastanke EU-a kako bi čelnici imali lakši pristup.

Ovaj intenzivan fokus na sigurnost ima za cilj isključiti “ruske ili druge prisluškivače”, napisao je EUobserver. Međutim, nije poznato da li EU gradi komoru kao odgovor na određenu sigurnosnu prijetnju ili iz općeg osjećaja opreza.

Foto naslovnice: unsplash.com

Provjeri

VEZANO

najnovije