Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiEU želi da svi građani imaju digitalnu osobnu iskaznicu do 2030

EU želi da svi građani imaju digitalnu osobnu iskaznicu do 2030

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Totalna kontrola… otpor nikakav…

Uvođenje digitalnog ID-a ubrzava se uz malo pozornosti i nedovoljno odbijanja.

Europska komisija izdvojila je 46 milijuna eura za kontroverzni novčanik za europski digitalni identitet, nadolazeću aplikaciju za pametne telefone koja će građanima svih 27 država članica EU-a omogućiti pohranu i dijeljenje digitalne osobne iskaznice. Novac će biti uložen u pilot programe.

Novčanik bi se mogao koristiti za predočenje vjerodajnica za putovanje, registraciju SIM kartice, otvaranje bankovnog računa i pristup uslugama poput socijalnih naknada.

Pilot projekti uključit će 250 javnih i privatnih organizacija u gotovo svim državama članicama, kao i Islandu, Norveškoj i Ukrajini, a trajat će najmanje dvije godine, izvijestio je Biometric Update.

Projekti bi trebali pomoći državama članicama da se pripreme za Europsku uredbu o digitalnom identitetu, o kojoj se trenutno raspravlja u parlamentu. Projekti će također dovesti Europsku uniju korak bliže postizanju cilja da se svim građanima osigura digitalna osobna iskaznica do 2030.

Neki su, međutim, izrazili zabrinutost za sigurnost projekta, tvrdeći da bi pohranjivanje toliko podataka u jednom sustavu privuklo cyber napadače.

“Pružiti najvišu razinu sigurnosti ostaje izazov s obzirom na duboke krivotvorine koje možete ubaciti u sustav”, rekao je Jean-Karim Zinzindohoue, tehnički direktor France Identitea, tijekom seminara o shemi eID novčanika u Bruxellesu.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot reclaimthenet.org

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije