Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiEuropska komisija usvojila digitalnu europsku putovnicu

Europska komisija usvojila digitalnu europsku putovnicu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Digitalni zatvor

U četvrtak, 7. prosinca, Europska komisija glasovala je za uredbu za “razvoj okvira za europski digitalni identitet”. Sve što nedostaje je konačno glasovanje Parlamenta u veljači sljedeće godine da EU usvoji digitalni identitet. Predstavljen kao jednostavan praktičan alat za online pristup javnim uslugama, projekt će prije svega omogućiti praćenje svih radnji građana.

Članovi Parlamenta i Europskog vijeća usuglasili su se 8. studenoga o tekstu, da bi 7. prosinca za njegovo usvajanje glasovalo 35 članova Povjerenstva (13 protiv, 6 suzdržanih). 

Zastupnica u Europskom parlamentu Virginie Joron i nizozemski zastupnik u Europskom parlamentu Rob Roos naznačili su na X da su glasali protiv.

Opasnosti eIDAS uredbe

Uz pomoć eIDAS uredbe (Elektronička identifikacija, autentikacija i usluge povjerenja), uskoro će se stvoriti novčanik za digitalni identitet. Omogućit će građanima 27 država članica autentifikaciju na internetu za pristup javnim i privatnim uslugama te dijeljenje i elektroničko potpisivanje dokumenata.

Predstavljen kao jednostavan praktičan alat, ovaj novčanik prije svega može pohraniti biometrijske podatke građana, što nije bezopasno. 

Kao što je Rob Roos istaknuo 8. studenoga, europski povjerenik Thierry Breton nije skrivao svoje namjere povezivanja novčanika digitalnog identiteta s digitalnim novčanikom eura. S ovakvim sustavom bilo bi tehnički moguće pratiti sve transakcije građana, a time i zabraniti određene… 

Jednako zabrinjavajuće, Konzorcij POTENCIJAL, odabran nakon poziva na nadmetanje Komisije za postavljanje up the project, ne namjerava samo upravljati pristupom online javnim uslugama i elektroničkim potpisom. Njegov prototip omogućuje otvaranje internetskog bankovnog računa, stvaranje telefonskih linija pomoću SIM kartica, dematerijalizaciju vozačkih dozvola i digitalnih medicinskih recepata. 

Predstavljena kao način da se pojednostavi digitalni život Europljana, ova uredba u stvarnosti ocrtava obrise društva nadzora u kineskom stilu. Konačno glasovanje za usvajanje ovog teksta je u veljači sljedeće godine i bit će odlučujuće.

Pripreme za neku buduću „pandemiju“ su pri kraju… narod i dalje spava…

Provjeri/francesoir.fr

Foto naslovnice: screenshot francesoir.fr

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije