Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upEvanđelje po Kurzweilu – „Besmrtnost“ za samo osam godina?!

Evanđelje po Kurzweilu – „Besmrtnost“ za samo osam godina?!

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Još malo…

Ray Kurzweil je tehnokrat i transhumanist koji je dugo predviđao da će se Singularnost ostvariti do 2045. Sada ubrzava svoje predviđanje već na 2029. godinu, navodeći da je „besmrtnost“ jako blizu i da je to moguće. Međutim, on je osobno usredotočen na uskrsnuće svog vlastitog oca, što je potpuno drugačiji problem od postizanja besmrtnosti za žive ljude.

Bivši Googleov inženjer tvrdi da će ljudi postići „besmrtnost“ za osam godina. Njegovu tvrdnju mnogi uzimaju vrlo ozbiljno s obzirom da se pokazalo da je 86 posto njegovih 147 predviđanja bilo točno.

U razgovoru na YouTube kanalu Adagio, Ray Kurzweil je raspravljao o ekspanziji u genetici, nanotehnologiji i robotici, za koje vjeruje da će dovesti do nanobota koji će promijeniti starost.

Ovi sićušni roboti popravljat će oštećene stanice i tkiva koja propadaju kako tijelo stari i čine nas manje imunima na bolesti poput raka.

Njegova predviđanja su takva da on smatra kako je takav podvig moguć već do 2030. godine (uvijek  ta, jedna te ista godina), što je dočekano s uzbuđenjem ali i skepticizmom, budući da se izlječenje svih smrtonosnih bolesti iz današnje perspektive čini dalekim i nedostižnim.

Kurzweila je Google angažirao 2012. godine da radi na novim projektima koji uključuju strojno učenje i obradu jezika, no predviđao je tehnološki napredak davno prije.

Godine 1990., predvidio je da će najbolji svjetski šahist izgubiti od računala do 2000. godine, a to se i dogodilo 1997. kada je „Deep Blue“ pobijedio Garija Kasparova.

Kurzweil je 1999. iznio još jedno zapanjujuće predviđanje: rekao je da će do 2023. prijenosno računalo od 1000 dolara imati snagu računala i kapacitet pohrane kao ljudski mozak.

Sada već bivši Googleov inženjer vjeruje da će tehnologija postati toliko moćna da će pomoći ljudima da žive vječno, u onome što je poznato kao singularnost.

Singularnost je teorijska točka kada umjetna inteligencija nadmašuje ljudsku inteligenciju i mijenja put naše evolucije.

Kurzweil, autor koji sebe opisuje kao futurista, predvidio je da će se tehnološka singularnost dogoditi do 2045. godine, a da će umjetna inteligencija (AI) 2029. proći valjani Turingov test. Radi se o testu sposobnosti stroja da pokaže inteligentno ponašanje jednako ljudskom.

Također, Kurzweil je rekao da nas strojevi već čine inteligentnijima, te da će njihovo povezivanje s našim neokorteksom pomoći ljudima da razmišljaju pametnije.

Suprotno strahovima nekih, vjeruje da će nas usađivanje računala u mozak poboljšati.

„Dobit ćemo više neokorteksa, bit ćemo zabavniji, bit ćemo bolji u glazbi. Bit ćemo seksi. Stvarno ćemo u većoj mjeri dati primjer svega onoga što cijenimo kod ljudi“, rekao je ovaj transhumanist.

Umjesto vizije budućnosti u kojoj strojevi preuzimaju čovječanstvo, Kurzweil vjeruje da ćemo stvoriti sintezu čovjeka i stroja koja će nas učiniti boljima.

Transhumanizam će propasti onog trenutka kada “elita” koja se uzda u njega, kao u svoje evanđelje, shvati da su i sami prevareni, te fizički i psihički oštećeni uslijed tehnologije koju su stavili ispred svoje potrage za duhovnošću… oni rade sami na svojoj propasti i potrebno je samo biti strpljiv…

Provjeri/technocracy.news

Foto naslovnice: screenshot technocracy.news

P O D I J E L I !

Conscious Pilat

4 KOMENTARI

VEZANO

najnovije