Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeFDA traži 55 godina za objavljivanje informacija o Pfizerovom cjepivu ... u...

FDA traži 55 godina za objavljivanje informacija o Pfizerovom cjepivu … u odnosu na četiri mjeseca za odobrenje

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Odvjetnici Uprave za hranu i lijekove (FDA), 15. studenog 2021. godine, zatražili su od saveznog suca da im da rok do 2076. godine, do kojeg se ne bi smjeli otkriti dokumenti koje posjeduju u vezi s odobrenjem Pfizerovog cjepiva protiv COVID-19. – BioNTech. U odnosu na vrijeme od četiri mjeseca koja su bila potrebna agenciji da licencira cjepivo protiv Sars CoV-2, ovaj rok je u isto vrijeme bizaran i smiješan. Šta se to želi prikriti?

Ovaj zahtjev FDA-e, potaknut je tužbom koju je protiv njih podigla u rujnu skupina od 30 liječnika, znanstvenika i zdravstvenih stručnjaka iz Organizacije za javno zdravstvo i medicinske stručnjake za transparentnost. Tužbu su podigli nakon što je agencija odbila ubrzati zahtjev za dostavu podataka o cjepivu kojeg su podnijeli prema Zakonu o slobodi informacija, a potaknuti otkrićem afere PfizerGate od strane British Medical Journala.

Skupina znanstvenika je ovaj zahtjev opravdala i činjenicom da bi objava relativnih podataka pomogla u uvjeravanju skeptika u sigurnost cjepiva.

Ovaj zahtjev je sve hitniji jer se pojavila sumnja među stanovništvom nakon skandala PfizerGate, otkrio je British Medical Journal. Radi se o slučaju koji je uključivao tvrtku Pfizer, njezinog podizvođača, tvrtku Ventavia Research Group i FDA, a otkrio je jako puno poremećaja u testovima tvrtke Ventavia, koje je prijavila jedna od zaposlenica, Brook Jackson koja nije oklijevala obavijestiti FDA, prije nego što je otpuštena samo nekoliko sati kasnije.

Prije odlaska, Brook Jackson imala je vremena fotografirati i ponijeti sa sobom pisane i audio dokumente koji su činili dokaze na koje se oslanjao British Medical Journal, a koji je u svojoj istrazi također otkrio da FDA nije pregledala Ventaviina testna mjesta, iako je bila upozorena na probleme.

Zakon o slobodi informacija iz 1967. zahtijeva od agencija da odgovore na zahtjeve za informacijama u roku od 20 radnih dana. Međutim, postoji mnogo iznimaka od ovog pravila, a potrebno vrijeme može se “razlikovati ​​ovisno o složenosti prijave i u odnosu na brojne druge zahtjeve koji su već u procesu”, navodi se na vladinoj stranici.

U obrani, odvjetnici Ministarstva pravosuđa koji zastupaju FDA-u kažu da su dokumenti koje tužitelji traže enormni, jer predstavljaju svotu od 329.000 stranica. Također tvrde da FDA ne može jednostavno predati dokumente bez pregleda kako bi uklonila njihove dijelove. Doista, “povjerljive poslovne informacije i poslovne tajne Pfizera ili BioNTecha, kao i informacije koje se odnose na privatni život pacijenata koji su sudjelovali u kliničkim ispitivanjima”, moraju ostati strogo povjerljivi.

FDA procjenjuje da za sve to treba vremena i predlaže da se kontinuirano objavljuje 500 stranica mjesečno, uz napomenu da odjel koji se bavi pregledom ovih dokumenata ima samo deset zaposlenih i trenutno obrađuje 400 drugih zahtjeva.

Ako savezni sudac prihvati zahtjev FDA-e, znanstvenici i stručnjaci u javnom zdravstvu i medicini morat će čekati do 2076. na kompletan dosje.

FDA je odobrila Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 pod oznakom Comirnaty 23. kolovoza 2021., manje od četiri mjeseca nakon što je Pfizer počeo dostavljati dokumente za potpuno odobrenje cjepiva. Odobrenje licence od strane FDA krajem kolovoza, dovelo je do lavine obveza cijepljenja u privatnom i javnom sektoru, u SAD-u i zemljama diljem svijeta.

“FDA-i je trebalo točno 108 dana za odobrenje od kada je Pfizer podnio zahtjev za odobrenjem  cjepiva Pfizer. Ako vjerujete FDA-i na riječ, ona je provela intenzivnu, robusnu, temeljitu i sveobuhvatnu reviziju i analizu ovih dokumenata kako bi osigurala da je Pfizerovo cjepivo sigurno i učinkovito za odobrenje. Ona može provesti ovaj intenzivan pregled Pfizerovih dokumenata u 108 dana, a sada traži više od 20.000 dana da ove dokumente učini dostupnim javnosti”, rekao je zastupnik grupe tužitelja.

“Kako to da cjepivu koje dobije odobrenje za 108 dana sada je potrebno 55 godina samo da objavi informacije? Ako je Bidenova administracija odlučna prisiliti nas na ova cjepiva, onda javnost ima pravo znati kako i zašto je ovo cjepivo odobreno u tako kratkom vremenu”, rekao je republikanski predstavnik Južne Karoline Ralph Norman, gostujući na kanalu Fox News.

Izvor: FranceSoir.fr, Foto: screenshot FranceSoit.fr

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije