Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upFilm Supercell „predvidio“ je današnje čudne oluje, a Disney normalizira mammatusi oblake

Film Supercell „predvidio“ je današnje čudne oluje, a Disney normalizira mammatusi oblake

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Prediktivno programiranje

Film „Supercell” odnosno “Superćelijska oluja”koji je premijerno prikazan sredinom ožujka ove godine, samo 4 mjeseca prije nego što nas je u stvarnosti pogodila jedna takva nepogoda, vjerojatno će posebno privući pažnju domaće publike, prvenstveno zbog njegovog naziva.

Sam film, pored naslova koji kod svih nas budi svježa sjećanja na „superćelijsku“ oluju koja je u nekoliko navrata paralizirala čitave krajeve i gradove, zanimljiv je i po protagonistima, glumcima Anne Heche i Alecu Baldwinu.

Naime, glavna uloga pripala je tragično preminuloj Anne Heche, kojoj je ovo ujedno i jedan od posljednja tri filma koja je snimila. S druge strane, tu je i Alec Baldwin koji je ovaj film snimio prije nego što je u listopadu 2021. godine slučajno usmrtio snimateljku Galinu Hutchins, s kojom je radio na setu filma “Rust”.

U svakom slučaju, postoji velika koincidencija između radnje filma i onoga što je pogodilo naša područja, od Italije, preko Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije, pa i većeg dijela Europe.

Slike masivnih tamnih oblaka koji su više bili nalik čudovištima nego elementarnoj prirodnoj nepogodi, gotovo identično je prikazna u unutar samog filma snimljenog 2021., dvije godine prije stvarne „superćelijske“ oluje koju pamtimo, pišu mediji.

Tuča koja silinom lomi vjetrobranska stakla i krovove vozila, vjetar koji odnosi crijepove s kuća, čitave krovove i čupa drveće, vjerodostojno je prikazano, kao i silina i razorna moć tornada.

Ono što su doživjeli i uživo gledali Zagrepčani, Novosađani i Beograđani, kao i mnogi drugi u strahu i neverici, fino je upakirano kroz efekte i programe u postprodukciji, i dovoljno je dramatično da nas podsjeti na vjetar i oblake od kojih podilazi jeza.

Jeste li ikad prije vidjeli ovakve oblake?

Mammatusi su još jedna čudnovata vrsta oblaka koja se počela pojavljivati nad našim glavama. „Klimatske promjene“ uvjetuju stvaranje sve više oblaka koji su prije bili rijetkost poput tubularnih i lentikularnih oblaka, a 2009. godine znanost je morala priznati novu vrstu oblaka, točnije olujne undulatuse asperatuse, no čini se da atmosferske prilike postaju sve interesantnije jer se Internet sve više puni slikama oblaka koje izazivaju strahopoštovanje – riječ je o mammatusima.

Mammatusi ili mammatokumulusi (nebeske grudi ili oblaci dojke) su u zadnjih nekoliko godina postali najpoznatiji atmosferski fenomen koji mnogi očevici povezuju s olujnim grmljavinama iako uglavnom nastaju tek nakon što se vremenske prilike počnu smirivati. Najčešće se snimaju nad Prerijom SAD-a, nakon što se hladni zrak, pun ledenih kristala, naglo počne spuštati prema tlu. Tipični izgled, po kojima su mammatusi dobili ime, nastaje tek onda kada se ledeni kristali počnu topiti i kondenzirati na nižim visinama stvarajući kružne vrtloge u bazama masivnih oblaka.

Po nekim zapisima mammatusi su prvi put spomenuti krajem XVI. vijeka u zapisima iz Engleske no zvaničnu klasifikaciju su dobili 1896. godine u prvom izdanju Internacionalnom atlasu oblaka, iako se tada tvrdilo da su ovi oblaci iznimno rijetka pojava koja je do tada viđena samo nad sjevernim dijelovima Europe, južnim dijelovima Kanade te centralnim i sjevernim dijelovima SAD-a. U zadnjih desetak godina mammatusi su od rijetkosti postali svakodnevnica nad već spomenutim predjelima.

Mammatusi su indikator nadolazeće oluje ili pak tornada jedino kada se stvore ispod super-ćelija kumulonimbusa. Zbog prirode snažnog kretanja zraka unutar ovih oblaka, piloti ih zaobilaze u velikom luku.

Mi osobno, kao ni stariji članovi naših obitelji nikad u svom životu nismo vidjeli nešto slično, pa je logično zapitati se jesu li oni proizvodi geoinženjeringa i upravljanja vremenom koje je u tijeku nad našim glavama ili tek puka slučajnost?

Može li odgovor na ovo pitanje dati Disney? Naime, 10. ožujka 2023. godine, Disney je objavio animirani film u kojem se pojavljuju upravo ovakvi oblaci, što podsjeća na neku vrstu njihove reklame. Oni skloniji „teorijama zavjera“ rekli bi da se radi samo još jednom prediktivnom programiranju, kojim se nastoji normalizirati uočavanje ovakvih oblaka. Znači li to da ćemo ih od sada češće viđati?

Provjeri/nultatacka.rs/facebook

P O D I J E L I !

Conscious Pilat

2 KOMENTARI

 1. izraz “superćelijska oluja”, prvi put sam čuo baš nekoliko tjedana prije nevremana u Hrvatskoj…
  izraz koji se odjednom pojavio i po mainstream medijima u Hrvatskoj i Srbiji, baš uoči ovog teškog nevremena..
  izraz se pojavio vjerjatno i nešto ranije, ali ja sam ga po prvi put čuo nedavno, ali definitviono je da je to također noviji izraz…očito izmišljen od onih koji sve režiraju i koji za svrhu njihovoh pertmanetnog kaosa i stvaraju takve izraze, koje onda mass mediji koriste i tako postanu uvriježeni izrazi…
  tako je odavno postao uvrijećžen i izraz “održivi” (sustanaible), ili clima change ili gender mainstreaming.. ono što se kod nas zove rodna ideologija.. ili npr ono “seksualni predator”, ili različitost (diversity) ili “mizogonija” (za one koji navodno mrze žene), ili i ova kratica LGBTQ koja nije postojala do prije 10-ak godina, kao i mnogi drugi novi izrazi, što također spada u predikitivno programiranje da se mase ovaca polako naviknu na te izraze.
  gender mainstreaming naprimjer, ovaj izraz je prvi put služebno upotrebljen 1995. na UN-ovoj konferenciji o obitelji u Peekingu, ali velika večina ljudi i kod na i u svijetu, čula je za njega tek negdje prije 10-ak godina, kada se masovno počinje kristiti po medijima

  ——-

  1996. bio je film “Exclusive decision”
  Sa Kurtom Russellom i Halle Berry u glavnim ulogama ( i Steven Seagal, ali mala uloga, on pogine odmah na početku filma)
  radnja filma: arapski teroristi otmu putnički avion i uzmu sve putnike kao taoce. I prijete da će sručiti avion na Washinghon, ako američka vlada ne oslobodi nekog njihovog vođu, koji sjedi u zatvoru u SAD-u..

  11. 9. 2001. arapski teroristi oteli 3 putnička aviona i sručili ih dva na New York, jedan blizu Washington, koji je trebao pasti na Pentagon…

  u filmu je naravno happy end.. specijalni komandosi sa Russellom na čelu uspjeli su savladati teroriste i spriječiti ih u njihovoj namjeri
  11. 9. 2001., nije bio hepi end, jer su scenaristi željeli veliku katastrofu

  kada je bila ona pucnjava prije 6-7 godina, ono kada je neki lik u SAD-u, sa prozora svoje hotelske sobe sa visokog kata, sa hrpom autoimatskog oružja i municije, pucao po posjetiteljima jednog ljetnog kina (ako se dobro sjećam ) u blizini tog hotela i ubio negdje, oko 35 ili 40 osoba, zaboravio samk točno..
  tada mi je odmah pao na pamet film “Žive mete”, snimljen ranih 70-ih sa Timothy Bottomsom u glavnoj ulozi.
  radnja filma: neki lik (Bottoms) uzme snajper i hrpu municije, popne se na krov neke zgrade i odozgo gađa, onako nasumce prolaznike i sve osobe koje vidi dolje na ulici…

 2. evo kakva će biti nova Diznijeva verzija bajke o Snjeguljici
  nema više 7 patuljaka jer je to diskriminacija…već se oni u novoj verziji zovu “čarobna bića”
  i nisu patuljci, normnalne su visine, samo jedan od njih je patuljak, kojega glumi glumac Peter Dinklage, koji je zaista patuljak niskog rasta, i igrao je u seriji Igra prijestolja. Dinklage je bio protiv klišeja o 7 patuljaka u filmu, ali on glumi samo jednog patuljaka, da među tih 7 budu svih zastupjeni; ima i žena, i crnac, i patuljak itd…. dakle diversity (različitost)…
  izgleda da u novoj verziji neće biti ni princa koji u oiriginalu na kraju spašava snjeguljicu i oženi je

  originalna bajka braće Grim je u ime nove woke kulture i izvrtanja svega i svačega, potpuno izvrnuta…

  pode linkom je nekoliko slika sa snimanja filma Snjeguljica…

  https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-12298801/EXCLUSIVE-Snow-White-Seven-Politically-Correct-Companions.html

VEZANO

najnovije