Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaTop komentarFrancuzi neće ni do 64., a mi prihvatili radni vijek do 67....

Francuzi neće ni do 64., a mi prihvatili radni vijek do 67. godine

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Tekst je napisala naša čitateljica. Ukoliko i vi imate nešto za reći, obratite nam se.

Robovi

Radite li posao koji ne volite za novce koje poslije trošite na zdravlje, i rado bi promijenili taj posao? Nedavno sam slušala jedan intervju kod Mišaka s čovjekom koji je govorio o svrhovitim zajednicama i u tim zajednicama tjedno bi bilo dovoljno potrošiti svega tri sata za zajednicu. U toj zajednici nema novca, ali svi bi dijelili svoje talente i usluge. Možemo li mi zamisliti takav način gdje imamo osiguranu vodu, hranu, struju i naš rad je ono vrijedno kojim pomažemo jedni drugima. Prema čovjeku iz intervjua nije potreban radni staž već želja i dobra volja upotrijebiti ono što imaš u potrebnom trenutku. Zvuči kao utopija, ali možda bi moglo funkcionirati.

Tako dok razmišljam o radu, tko je još čuo u našim medijima kako Francuzi štrajkaju i protestiraju na sve moguće načine zbog rada do 64 godine? Oni protestiraju od siječnja 2023. godine, ali već im je to bilo nametano prije desetak godina, pa prije šest, ali svaki put oni su ustali i izašli na ulice. Imaju crne vreće smeća na ulicama, gotovo bunkere. Mi nemamo pojma zašto oni tako i pravimo se mrtvi hladni da se to nas ne tiče. 

A tiče nas se, jer do prije kojeg desetljeća muškarci su kod nas radili do 55. godine a žene do 50. Mi, koji smo danas u četrdesetim godinama morali bi raditi do 67. godine. Zamislite one koji rade na onim vanjskim poslovima: brodogradnja, čistoća, oni koji rade na cestama i građevini, vrtlarstvu, ratarstvu, pa onda zamislite ljude koje rade u zatvorima, u vrtićima, u školama, s osobama s posebnim potrebama, oni koji rade s psihijatrijskim bolesnicima, svi oni rade i nemaju beneficirani radni staž (osim mislim u zatvorima). Kako dočekati te godine da imaš vremena za svoje bližnje, za sebe i da stalno ne moraš misliti o novcu?

Možda sam poželjela, a sigurno jesam, da ljudi progledaju. Pomolila sam se i za tu vlast koja nas gura tamo gdje ne želimo biti: najdeblji u Europi, najzagađeniji zrak, najveća stopa umrlih, najdublja kriza, naj GMO hrana, najviše cijene… Kako ćete se vi izdignuti iznad toga svega ne znam? Ne znam ni kao narod kako ćemo?

U Bibliji piše: Ubuduće jačajte se u Gospodinu i u silnoj snazi njegovoj. Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate. Držite se dakle! Opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti, potpašite noge spremnošću za evanđelje mira! U svemu imajte uza se štit vjere: njime ćete moći ugasiti ognjene strijele Zloga. Uzmite i kacigu spasenja i mač Duha, to jest Riječ Božju. Svakovrsnom se molitvom i prošnjom u svakoj prigodi u Duhu molite. Poradi toga i bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete. (Ef 6,10-18).

Ovdje nam se govori o obrani, a kad imamo molitvu, ustrajnost i slavljenje tad možemo krenuti u napad protiv lukavstava đavoljih.

Umjesto da se prepustimo očaju krenimo slaviti, krenimo zahvaljivati jer je to Božja poruka i vidjet ćemo velika djela. Odbacimo sa sebe ono što nam ne treba jer djeca smo kraljevstva Kristova. Tražite najprije Kraljevstvo Božje i pravdu Njegovu i sve ostalo će vam se pridodati. Matej 6:33. Idemo krenut sa time i neka odstupe sile tame od nas. Kreni danas čim pročitaš! Zapiši zašto si zahvalan. Traži Boga oproštenje i okreni svoju dušu svome Stvoritelju. Neka ti ne prolaze sati pred mobitelom, niti pred računalom, niti pred televizijom, ne daj se u ropstvo, traži one s kojima ćeš ti biti svjetlo i sol, kraljevska kći i kraljevski sin, rod odabrani.

Foto naslovnice: screenshot francesoir.fr

P O D I J E L I !

Citatelj

1 KOMENTAR

  1. neki dan pricam ja nasem skotu mislim na coveka iz skotske a ne na skota… da su kod nas zene isle sa 50 a muski sa 55 god u pemziju… i on zastade i dobrih jedno 20 ak sekundi me gleda i kaze neverujem…eee moj highlanderu

VEZANO

najnovije