Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaLažna povijestGdje je nestala Tartarija? – 1.dio

Gdje je nestala Tartarija? – 1.dio

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Nekad bila, sad se (ne) spominjala…

Velik dio vas vjerojatno nikad prije nije čuo za pojam Tartarije, a kamoli da zna da postoji teorija po kojoj je ovo bila najveća država na svijetu. Po toj teoriji ova država je iz nepoznatog razloga potpuno izbrisana iz kolektivne svijesti ljudi i iz povijesnih udžbenika. Ono što vas na početku istraživanja ove neuobičajene enigme odmah mora zaintrigirati je to da je za jednu nepoznatu ili “izmišljenu” tvorevinu Tartarija ostavila zaista puno opipljivih tragova iza sebe.

Tartarija se nalazi na iznenađujuće velikom broju zemljovida, pri čemu različiti autori prilično standardizirano opisuju njene granice i geografski položaj, kao i zastavu koju krasi zlatna površina, sova i zmaj. Priča je u posljednje vrijeme znatno popularizirana viralnom teorijom tzv. „Mud Flood“ ili Blatne poplave, po kojoj se prije par stoljeća dogodila neka vrsta globalne kataklizme koja je određene točke na Zemlji, posebice gradove, naknadno prekrila blatom. Ona je doprinijela da su dokazi drevnih izgubljenih civilizacija danas smješteni metrima ispod današnjih gradova, a dokazi o tome su brojni i nalaze se diljem
svijeta.

Nije posve sigurno što je uzrokovalo kataklizmu koja je blatom „potopila“ ondašnji svijet, što doprinosi brojnim teorijama, od specijaliziranog oružja do božanske ili vanzemaljske intervencije. No teorija ne bi postala tako popularna da se iz nje ne rađaju neka zanimljiva pitanja, kao što je pitanje zašto je došlo do prikrivanja postojanja najveće nepoznate države na svijetu koja je pokorena i izbrisana tek u 19. stoljeću.

Svako dodatno „guglanje“, svaka nova stranica i video o pojmovima Tartarije otkrivaju dodatni sloj i nijansu ove „teorije zavjere“ o državi koja bi povijesno bila karika koja nedostaje u kronologiji između legendarne Zlatne horde Džingis-kana i današnje raširenosti turkijskih naroda diljem Azije. Naravno, odmah se uočava i politička problematičnost ove teorije jer ona dozvoljava mogućnost da su nekad pod istim barjakom bili okupljeni Turci, Tatari, svi azijsko-sovjetski Stanovi i Mongoli, što oživljava državu gigantskih razmjera koja je, ako je ikad postojala, morala predstavljati super silu svojeg doba u globalnim razmjerima.

Zastave Tartarije

Stoga, ukoliko je i došlo do namjernog brisanja svega što je bilo povezano s Velikom Tartarijom, naročito zbunjuje količina podataka koji su ipak ostali zapisani i potrebno ih je samo pažljivije potražiti, naročito u Zapadnoj literaturi i kartografiji. Na stotine starih zemljovida nose zanimljivu i prilično glomaznu anomaliju, a njihovi autori i godine izdanja konstantni su pokretač rasprava u akademskim krugovima. Louis Brion De La Tour (1765.), Giacomo Giovanni Rossi (1684.), Giambattista Albrizzi (1740.), Carel Allard (1965.) i Abraham Otrelius (1601.) samo su neki od kartografa i pripadajućih karti koji su široka prostranstva Azije povezali s najvećom nepoznatom državom u povijesti, Tartarijom, a njezina prisutnost na mapama bilježi se od 1493. (karta Hartmanna Schedela) pa sve do 1875. godine kada u potpunosti nestaje sa zemljovida, odnosno dobiva druge nazive ili postaje dio novonastalih država poput Rusije i Kine.

Bez obzira je li teorija o Tartariji proizašla iz različitih rakursa ondašnjeg i današnjeg poimanja nacija i državnosti, potpuno je bizarno da toliki prostor nije dobio zasluženi fokus povjesničara. Čak se i stariji Rusi prisjećaju izreke “pasti u tartarariju“ kao sinonima za odlazak u zaborav. S obzirom da se geografska lokacija Tartarije dostupnim zemljovidima smješta na područje današnje zapadne Rusije, pitanje je kako bi revidiranje suvremene ruske povijest utjecalo na ruski nacionalizam.

Provjeri/*Članak je parafraziran blog Ratka Martinovića

Foto naslovnice: web screenshot

Provjeri

VEZANO

najnovije