Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiGlasovna analiza u „otkrivanju“ zaraženih Covidom

Glasovna analiza u „otkrivanju“ zaraženih Covidom

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Šutnja je zlato

Prema Imperial College London, Nizozemski znanstvenici su razvili tehnologiju koja navodno može prepoznati zaražene Covidom-19 samo skeniranjem njihova glasa.

S navodnom pouzdanosti od 89% za pozitivne slučajeve i 83% za negativne slučajeve, ova metoda bi bila točnija od nekih drugih postojećih testova, a s njom se može otkriti virus za manje od minute.

Istraživači su rekli da su odlučili razviti softver jer Covid utječe na glasnice i gornje dišne ​​puteve, što znači da mijenja glas osobe.

Istraživači su koristili podatke iz aplikacije Crowdsourcing COVID-19 Sounds App Sveučilišta Cambridge, koristeći 893 audio uzorka od preko 4000 sudionika.

Koristeći tehniku ​​analize glasa nazvanu Mel-Spectrogram analiza, istraživači su upotrijebili model umjetne inteligencije za razlikovanje glasova osoba s Covidom i onih bez. Model pod nazivom Long-Short Term Memory (LSTM) dao je najbolje rezultate.

“Ovi obećavajući rezultati sugeriraju da jednostavne glasovne snimke i fino podešeni algoritmi umjetne inteligencije potencijalno mogu postići visoku preciznost u određivanju koji pacijenti imaju infekciju COVID-19”, rekao je Wafaa Aljbawi, jedan od istraživača.

“Takvi se testovi mogu pružiti besplatno i jednostavni su za tumačenje. Štoviše, omogućuju daljinsko, virtualno testiranje i imaju vrijeme obrade manje od minute. Mogu se koristiti, primjerice, na ulaznim točkama za velika okupljanja, omogućujući brzi pregled stanovništva. Ovi rezultati pokazuju značajan napredak u točnosti dijagnosticiranja COVID-19 u usporedbi s najsuvremenijim testovima kao što je test bočnog protoka.”

“Međutim, budući da je ovaj test praktički besplatan, moguće je pozvati ljude na PCR testove ako LSTM testovi pokažu da su pozitivni.”

Svi smo barem jednom u životu bili prehlađeni i znamo da i najmanja prehlada utječe na naše glasnice u vidu promuklosti, pa na ovu „novoidiotariju“ treba gledati kao na samo još jedan potencijalni represivni alat u rukama totalitarista.

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije