Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upGovori li Otkrivenje o našim vremenima? - 1.dio

Govori li Otkrivenje o našim vremenima? – 1.dio

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Osnove Otkrivenja

Vjerojatno najpoznatija proročka knjiga svih vremena je Ivanovo Otkrivenje, poznatija kao Apokalipsa (prema grčkom originalu). Napisana je negdje između 70 godine i samog kraja prvog stoljeća, a spominje se od sredine drugog stoljeća (Justin mučenik). Za razliku od klasičnih proročkih knjiga ona se odnosi samo na posljednje događaje na zemlji te se uz knjigu Proroka Danijela smatra eshatološkom (o posljednjim danima). Sve su proročke knjige, pa tako i Otk., prepune simbola što je i razumljivo jer su autori govorili o vremenu i događajima koji su im bili potpuno nepoznati i strani. Iz tog razloga vrlo je teško tumačiti i pravilno razumijeti Otk. Postoji na tisuće knjiga i isto toliko tumačenja predstojećih događaja.

Od kada je napisano, svaka je generacija, evo već skoro dvije tisuće godina, vjerovala da baš ona živi pred sami kraj svijeta. Iz tog razloga ni današnja, premda ima razloga koje niti jedna prethodna nije imala, nije izuzetak. Milijuni ljudi, posebno kršćani, ubijeđeni su da su događaji opisani u Otk. pred vratima. Pokušat ću kroz dva pojma iz Otk. ukazati da bi se upravo pred ovom generacijom moglo ispuniti ovo drevno proročanstvo.

Kako ovo nije vjerski portal, čitaju ga osim vjernika i agnostici i ateisti, nije mi namjeri bilo koga preobraćati ili ubjeđivati u ispravnost bilo kojeg dijela Biblije. Hoću samo reći da to – vjerujemo li ili ne, ništa ne mijenja na stvari kad se događaji počnu ispunjavati. Ni svi putnici na Titaniku nisu vjerovali da je taj brod nepotopiv što ne znači da im je njihova vjera ili nevjera bila od ikakve koristi kad je počeo tonuti.

Antikrist

Sam izraz se ne pojavljuje u Otk. nego u Ivanovim poslanicama ali u Otk. postoji na niz mjesta naziv Zvijer što je u biti Antikrist. Karakteristike Antikrista su da je to stvarna osoba, ne neko vanzemaljsko duhovno biće ili hologram, nego čovjek. Pripisuje mu se inteligencija (Otk. 13,18.), vještina govorništva (Otk. 13,5.), vrhunski političar (Otk. 17,12.), vojno umijeće (Otk. 17,14.) ali i bogohuljenje (Otk. 13,6.). Osnovna zadaća će mu biti istrijebiti one koji ne misle kao on (Otk. 13,7.) i u tome će dobrim dijelom uspijeti, “I dano joj bi da se zarati sa svetima i da ih pobijedi”, a imat će univerzalnu vlast, vlast nad svim zemljama i narodima.

Ovo danas u razjedinjenom svijetu izgleda nemoguće ali kako su se događaji u zadnjih tri – četiri godine toliko ubrzali da je za promjenu, za koju je nekada trebalo desetljeće ili stoljeće, potrebno svega par mjeseci ili tjedana, takvu je vlast moguće vrlo brzo uspostaviti pod okriljem neke organizacije ili samoproglašene skupine “uglednika”, tj. kreatora svjetskih kretanja.

Nadalje u Otk. 13,3 i 4. kaže se da će sva zemlja pokloniti Zmiji (simbol jedne jedine religije koja se samonametnula te proglasila ispravnom čije nepriznavanje povlači sankcije uključujući i smrtnu presudu) koja će dati vlast Zvijeri. Tu imamo simbiozu crkve i države što je opet u ovom trenutku vrlo nevjerojatno jer se sekularizam smatra temeljem zapadne civilizacije.

Međutim oni koji imalo prate događanja u SAD-u znaju da već niz godina konzervativni protestanti u suradnji s katolicima pomalo proguravaju zakone koji su tipično vjerski, s druge strane i države obilato financiraju vjerske aktivnosti, vjersko obrazovanje, svećeničke plaće, obnovu vjerskih objekata, izdavaštvo itd. Osim toga danas se cijeli niz pokreta počinje ponašati poput etabliranih crkava.

Najnoviji primjer su tzv klimatske promjene (što god to značilo, a meni zvuči poput drvenog željeza) s liderima koji se ponašaju, i zahtijevaju od sljedbenika bezuvjetnu vjeru i pokornost, kao svećenici. U vezi s osobnošću Antikrista jedna grupa tumača Otk., posebno oni koji su skloni futurističkoj struji, ima mišljenje da Antikrist ne mora nužno biti jedna osoba, može to biti organizacija ili grupa koja djeluje iz sjene a ima frontmena, istaknutog pojedinca. Ovo mi se mišljenje čini prihvatljivim i najvjerojatnijim.

Antikrist je u svojem programu sušta suprotnost svim tradicionalnim (judeo-kršćanskim, zapadnim) vrijednostima. Zagovara promjenu obožavanja s Boga na čovjeka, mijenja temeljnu i osnovnu jedinicu društva – obitelj proglašavajući je zastarjelom i nazadnom, preuzima agresivno obrazovanje mladih, usmjerava javno mijenje kroz medije upornim ponavljanjem mantri, vrši promjene zakona koje su usklađene s “novonormalnim” (sam izraz nije nužno vezan za Korona agendu nego za svaki oblik ponašanja) i ima apsolutnu kontrolu svakog pojedinca.

Na kraju još jedna bitna stvar, iako se u Otk. izričito ne spominje, je Svjetska vlada. U Otk.13,1. spominje se da Zvijer ima sedam glava i deset rogova pa kombiniranjem s Knjigom Proroka Danijela Dan.7,16-24. možemo zaključiti da će najmoćniji rog uvesti novi politički sustav, pobijediti “tri kralja” i osnovati konfederaciju od deset država (cjelina) Dan.2,41. koja će mu biti podređena. Tu dolazimo do druge teme, a to je Žig Zvjerin (u daljnjem tekstu ŽZ).

Žig Zvjerin

Hollywood se svojski potrudio da ŽZ postane najkorišteniji simbol u Bibliji. Žig je vrlo jasno opisan kao i posljedice njegovog primanja ili ne primanja. Što je stvarno ŽZ (još) nitko ne može reći, neki su bili uvjereni da je to barkod, međutim predugo se upotrebljava bez da je pokazao bilo kakve represivne elemente, pa se spominjalo čipiranje, ali o tome još nemamo iskustava jer je vrlo sporadično.

ŽZ se spominje u Otk.u poglavljima 13,14,15,19 i 20, a najiscrpnije u Otk.13,16-18. „I čini da svi, i mali i veliki, bogati i siromašni, slobodnjaci i robovi, prime žig u svoju desnicu ili u svoja čela; i da nitko ne može kupovati ili prodavati, osim onoga tko ima žig ili ime Zvijeri ili broj njegova imena. Ovdje je mudrost. Onaj tko ima razuma, neka proračunava broj Zvijeri, jer je to broj jednoga čovjeka; a njegov je broj šest stotina šezdeset i šest.“

Sa ŽZ imamo teško rješive probleme, barem dok ne zaživi. Što znači “primi žig u svoju desnicu ili u svoja čela”, je li to doslovno obilježje ili naprava koja se stvarno nalazi na jednom od ta dva mjesta ili simbolika koja govori da smo prihvatili taj oblik ponašanja, bolje reći pripadnosti ideji, moguće u obliku sadašnjih kreditnih kartica ili aplikacija na mobitelu? Mišljena sam da to nije presudno, puno je važnije što sam pojam znači za pojedinca. A znači da se njime prihvaća fizički i duhovni autoritet Antikrista, da se prihvaća apsolutna kontrola svega što pojedinac čini pa i misli, da se svakom naputku i zapovjedi bespogovorno priklanja, da se odriče materijalne autonomije u smislu posjedovanja gotovine i što je vrlo važno da se bespogovorno odriče svojih dosadašnjih duhovnih uvjerenja i prihvaća novu religiju kao jedinu i ispravnu.

Da bi postigla taj cilj, Zvijer, Otk.13,13-18, čini “čuda velika”, pa se spominje spuštanje vatre s naba na zemlju pred svjedocima (ovo je vrlo teško tumačiti osim ako nije doslovno). Oni koji odbiju prihvatiti ŽZ bit će jednostavno osuđeni i ubijeni. Naravno, ubijeni tek pošto ostanu gladni i bez ičega jer tko izbjegne žig neće moći “ni kupiti ni prodati”. Ovi su reci vjerojatno najstrašniji u cijeloj Bibliji, toliko užasni da će se malo tko uopće usuditi ne primiti ŽZ. Oni koji ipak učine po svom morat će se doslovno skrivati da prežive.

Broj 666, opet masovno korišten u filmovima i knjigama, ostaje predmet stalne rasprave. Smatralo se da predstavlja Napoleona, Hitlera, Papu i tko zna koga još. Prvo, sam broj nije napisan kao šestošezdeset i šest nego kao tri šestice. Dakle ponavljanje istog broja tri puta. Postoje najrazličitije teorije, numerološke, kabalističke, mitološke što bi broj šest ili broj 666 mogao značiti. Ja iskreno ne znam, a teoriju koja mi je najprobavljivija najradije ne bih isticao, da se slučajno nekome ne zamjerim.

Ovaj je osvrt na Otk. vrlo kratak i površan, otprilike kao da opisujući traktor kažemo nešto o prednjem staklu i štop svjetlu. Međutim, koncentrirajući se na pojavu Antikrista i njegov žig najlakše je odrediti je li “zadnje vrijeme” na pomolu ili je već počelo. Po meni svi su preduvjeti stvoreni, a samo ostvarenje je tu pred nama. Sad, hoće li to biti baš za mjesec, dva, ili za nekoliko godina ništa ne mijenja na stvari. U svakom slučaju teško da će današnja mlađa generacija izbjeći te događaje.

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Piretis

9 KOMENTARI

 1. Poretka, čestitam na temi ,iako za dešifrirati knjigu Otkrivenje treba jako dobro poznavati ostali dio Biblije. Svi nazivi koji se spominju u knjizi Otkrivenje su nazivi koji se pronalaze kroz ostala pisma Biblije. Tako se preciznije može utvrditi što koji naziv iz Otkrivenja znači i na koga ili što se misli. To ne rješava dešifriranje ,ali mnogo olakšava onome koji dobro poznaje cijelu Bibliju. Recimo da je knjiga Otkrivenje kruna svega što su ostali proroci govorili.
  Knjiga Otkrivenje se naravno može bolje razumjeti u trenutku ispunjenja, pa tako oni koji su je kroz prošlost pokušali razumjeti nisu mogli,jer se još nisu počela uspinjati njena proročanstva.
  Knjiga Otkrivenje je danas puno jasnija. Ona sama za sebe kaže da je VIZIJA GOSPODINOVOG DANA.(Otk.1:10) Kad je Gospodinov dan započeo? To su pitali Isusa njegovi apostoli tri dana prije smrti. On im je dao odgovor u Matej 24:3,7.
  Prvi svjetski rat je početak. Ustao je narod na narod i kraljevstvo na kraljevstvo… Ljudi su ga nazvali Veliki Rat, ali kad je izbio WW2 ,onda su dobili jedinstvene nazive WW1 i WW2. Te 1914 su izjahali takozvani Jahači Apokalipse. Te godine je zbačen Zmaj( Sotona) Otk.12
  Te godine je Krist ,simbol bijelog jahača s krunom dobio ovlasti da krene u borbu za konačno uništenje Sotone. Očistio je duhovnu dimenziju (nebo) od prisutnosti Sotone i demona, te im je do kraja rata ograničeno djelovanje na području Zemlje. Zbog toga dolazi drugi jahač plamene boje s velikim mačem,koji simbolizira Veliki Rat(WW1)… Nakon toga slijedi glad,pošasti,smrt…
  Zvijer predstavlja UN, odnosno centralni globalni politički poredak kroz kojeg djeluje Zmaj.
  Zato se kaže za Zvijer u 17 poglavlju: Bila je…( Liga Naroda 1920)…i više je nema( kroz WW2) i opet ima doći ( UN 1945)… I otići će u uništenje…
  Znači likovi iz Otk.13… Zmaj…Sotona
  Zvijer…Globalni politički sustav (UN)
  Dvoglava Zvijer… AngloAmerika( GB,SAD) Oni su još nazvani i Lažni prorok
  Kip Zvijeri… Svjetska Vlada, koju se naziva poslije u Otk.17 …..10 rogova,koji će nakratko vladati s 8. Kraljem, UNom
  Žig zvijeri, je kad dopuste da njihovim mislima i postupcima upravljaju globalističke strukture poput UNa, WHOa, WEFa… Izlazak na izbore je već oblik žiga, ali po meni je ovo zadnje primanje mRNA injekcija kojima se mjenja osobni Bogom stvoren genom i dozvoljava sotonskim strukturama da hakiraju ljudski software ravno primanju žiga zvijeri. Pa nije se moglo u to vrijeme ni kupovati ni prodavati,osim onih koji su primili injekcije. Ali očekujem još takvih i gorih pritisaka kad WHO i UN centraliziraju vlast.
  666… Različito na njega gleda Bog od sotoninog sustava. U Bibliji broj 6 prenosi misao o nesavršenosti,jer ne dostiže savršeni broj 7. Broj tri predstavlja naglašavanje ,zato 666 znači “potpuno nesavršenstvo”
  Taj broj 666 proizlazi iz drevnog Babilona i njegovih lažnih bogova. Tih bogova je bilo ukupno 36. Nimrod, Semiramis,Tamuz, ostali su bili pod brojem. Ako ih zbrajate 1+2+3+4+5…+36=666. To bi za sotoniste bio neki valjda zbroj i ukupnost … Ali nebitno !!!
  Uglavnom,svi oni padaju zajedno s Bludnicom koja ih jaše , a ta organizacija krivih babilonskih religija bi mogla kao kolektiv biti nazvana Čovjek bezakonja,Antikrist. Oni jašu cijeli globalni politički sustav,posebno Vatikan. Oni su organizirali Zvijer i s njom upravljaju i zato piše da je jašu. Oni žele carstvo Babilona velikog, zato se taj krivi religiozni sustav naziva osim imenom Bludnica i Babilon Veliki
  Bijeli jahač, Krist, uskoro će dovršiti svoju pobjedu u bitki od Harmagedona, čeka se određeni dan i čas. Trebaju se vladari svijeta grupirati u liku zvijeri. Ishod bitke je poznat i opisan u Otkrivenju 18.
  Oni koji se nađu dostojnima preživljavanja obećan je vječni život na obnovljenoj Zemlji.
  Živimo u izrazito turbulentnim vremenima.
  Ja Bibliju i knjigu Otkrivenje istražujem već 25 godina i cijelu Bibliju sam isčitao 10 puta. Uvjeren sam da je ovo što sam vam napisao istina …

  • Jasno ti je da da sam napisao i dvadeset puta dulji i iscrpniji tekst jedva da bih zagrebao u srž problema. Nije namjera ni bila objasniti finese nego ugrubo ukazati na naše vrijeme kao moguće zadnje prema Otkrivenju. Pazio sam da (moje) vjersko ubjeđenje ne promijeni smisao pa sam stoga navodio više mišljenja koja se nužno ne poklapaju sa mojim.
   Onome tko komentira lakše je zastupati svoje mišljenje nego onome tko se obraća šarolikoj publici. Sa priličnom sigurnošću, prema dosadašnjim komentarima, mogu odrediti kojoj kršćanskoj denominaciji pripadaš i premda se ne slažem u svemu sa vama priznajem vam da ste vjerojatno najpošteniji i najdosljedniji vjernici.
   Danas imamo situaciju da iako se gotovo 90% građana izjašnjava kao vjernici (pripadnici neke crkva) gotovo nitko ne uzima u ruke Sveto Pismo (vrijedi i za Toru i Kur`an) pa “informacije” o onome u što navodno vjeruju dobijaju iz hollywoodskih filmova ili bestselera.

   • Hvala na odgovoru Piretis😉
    Naravno da je lakše iznositi svoja uvjerenja kroz komentare…
    Svrha mojih komentara je da potaknem ljude na razmišljanje o zbivanjima oko nas, i pokušavam ih sagledati iz perspektive Svetog pisma, odnosno Biblije. Žao mi je ljudi,. Mnogi su kao valovi, tjerani svakojakim informacijama i zavodljivim učenjima političkih i vjerskih vođa, dok se tako tjerani ne razbiju u hridi …
    Mi zaista živimo u vremenu velikih promjena, ne na smjeni civilizacija,već na smjeni oprečnih svjetova.
    Ljudi danas “piju vodu” iz svakakvih pritoka i kanala, ali svi znamo da se voda pije s izvora, gdje izvire, bez zagađenja,kristalno čista, a to je Sveto Pismo,Biblija, najstarija ,najčitanija , najprevođenija knjiga na svijetu …
    Kad ti prijatelj 99 puta reče istinu, zar ćemo sumnjati u njega i kad govori stoti put?
    Takva je Biblija, Riječ Božja. 99% proročanstva se ispunilo, neću sumnjati ni u onaj 1% što je ostalo.
    Smatram se kršćaninom, slobodnomislećim čovjekom i takvi su mi i komentari. U komentarima nikako ne želim vrijeđati ničija uvjerenja, samo želim iznositi argumentirane činjenice…
    Ovo što sam povukao paralelu između žiga zvijeri i mRNA injekcija, je moje osobno razumijevanje te Covid situacije. Te injekcije su ostavljene svakome na savjest. Meni moja savjest govori da s takvim injekcijama ne gradim povjerenje u Bogom dobiven imunitet,nego u navodnu porobljenu znanost koja za simbol koristi zmiju na drvetu … Uzalud mi sve mRNA injekcije da nisam rođenjem dobio prirodni imunitet od Boga. Da je Bog Stvoritelj htio da ljudi hakiraju svoj genom, onda ne bi postavio složenu obranu oko stanice. Bog je naumio da se u tijelo unose tvari putem usta i probavnog trakta. Ono što tijelo treba to i uzme. Zašto onda uzeti koktele koji su poput Trojanca zapakirani u lipide? I to od organizacije koja koristi zmiju kao simbol.
    Farmacija ima dvije uvijene zmije oko kaduceja i dva krila, jednako kao prikaz Bafometa ( Sotone). I on ima dvije zmije oko kaduceja. Očigledno je kome služi farmacija koja je svom simbolu još i dodala dva krila Bafometa. Farmacija svoje porijeklo vodi od alkemije i magije. Tim stvarima su se bavili vračari , a poslije alkemičari, svećenici…i ta rabota je u staro vrijeme zvana imenom Farmacija.
    Da li znate da je Ivan apostol pod Božjim nadahnućem koristio u Otkrivenju 18:23 riječ Pharmakeia ? Tu se govori ,kako će stara Bludnica upravo tim postupkom zavesti cijeli svijet … Eto , uspjelo joj je. Ne razumijem zašto hrvatski prijevodi Biblije tu grčku izvornu riječ Pharmakeia prevode s vračanje, samo zato što su otrovne pripravke u staro doba pravili vračari ?
    Po meni je Pharmakeia đavolski postupak kojim se u vrijeme kraja pokušava izmanipulirati Božje stvarstvo. Danas se provodi genetički inženjering na biljkama, životinjama i ljudima. Ako to nije žig zvijeri, onda ne znam što jest.
    Pročitajte , što piše u Otkrivenju 16:2 koje su posljedice primanja žiga zvijeri. Čirevi !
    Čirevi su u Bibliji opis raznih boleština. Čujemo sa svih strana o fatalnim posljedicama. Otkrivenje 16 je opis izlijevanja posuda gnjeva Božjeg. Po meni,one se upravo događaju ,kao kazna zbog primanja mRNA injekcija… Piše dalje, da će čovječanstvo postati kao krv mrtvaca. Kakva je krv cjepljenih? Što pronalaze u njoj ?
    Itd.itd.

    • 7 posuda gnjeva Božjeg (Otkrivenje 16)

     Čirevi…bolesti ,onih koji imaju žig zvijeri
     2) More…nemirno čovječanstvo,postaje kao krv mrtvaca
     3) Izvori voda,rijeka……. izvori vodstva i mudrosti
     (političke,obrazovne, ekonom. znanstvene… org)
     Poticanje ljudi na… krivnju za krv, zloupotrebe prouzročile teške bolesti, kršenje Jehovinih zakona
     {objavljena poruka da su svjetske “rijeke i izvori” nalik krvi i izazivaju smrt svih koji ih “piju”}
     4) Sunce..vladari svijeta tame, lažni svjetlonoše
     Umjesto da poboljšaju život ljudi, njihovi vladari “prže” ljude velikom vrućinom… bolesti, rat, nuklearna prijetnja, glad, ekonomsko propadanje…
     5) Prijestolje zvijeri…Svjetski politički sustav se zamračio…
     Razotkriva se uloga Sotone u podupiranju i populariziranju svjetskog političkog poretka.
     Korupcija, pohlepa za moći i novcem, trgovina oružjem, farmakomafija, prijevarna diplomacija…
     6) Rijeka Eufrat…milijuni ljudi otvoreno ignoriraju religiju. Zmaj, Zvijer i Lažni prorok propagandom okupljaju vladare za Harmagedon…
     7) Zrak…Svijet pod djelovanjem Sotone postaje zagađen, nepodnošljiv toksični duh prožima svaki aspekt života, slijedi pad Babilona Velikog.

     • Što se tiče proročanstva iz knjige Danijela o 4.zvijeri s deset rogova gdje jedan mali rog izrasta i pred njim bijahu isčupana tri roga…
      Piretis, iako živimo još uvijek u vrijeme te strašne zvijeri, odnosno strukture koja je porobila svu zemlju…. Proročanstvo o Malom rogu i tri isčupana se već ispunio prije više od 100+ godina . Mali rog je Britansko carstvo, koje je toliko raslo i osililo da su se pred njim isčupala tri carstva , a s kojima su Britanci ratovali za prevlast na moru i kopnu…tri roga su Francusko , Španjolsko i Nizozemsko carstvo odnosno kraljevstvo.

    • “Uzalud mi sve mRNA injekcije da nisam rođenjem dobio prirodni imunitet od Boga”

     Stvari treba posmatrati objektivno. Bog nam je dao toljagu i zaoštren kamen kao nož, sve ostalo je napravio čovek… zahvaljujući inteligenciji koju je takođe dobio od Boga. Hoćemo li se odreći automobila, zidanih objekata, mobilnih telefona, kašike i viljuške, TOČKA?

     Da li je točak “đavolje delo”? Pa… ako ga gledamo kao deo topova, tenkova, nije baš “po Božjoj želji” – zar ne? Hoćemo li se onda odreći svega? Kao sve ostalo i mRNA tehnologija ima svoje prednosti. Tačno, menja se ljudska nasledna osnova ali čovek je to napravio zahvaljujući “alatu koji je dobio od Boga”. Ako je Bog čoveku dao inteligenciju, osudom proizvoda te inteligencije dovodiš u pitanje “Božju suvislost”. Ono što možeš je da osudiš zloupotrebu određene tehnologije (koja je, nažalost, u ovom slučaju u potpunosti zloupotrebljena) a ne i pozitivnu upotrebu koja recimo može da izleči decu koja bi imače bila neizlečiva.

     • Tehnologija po meni nije od Boga, nije nas Bog stvorio s autom ni kolima nego u skladu s prirodom tako da smatram da je greška pisati i pojašnjavati za širu publiku ako ni sam ne znaš u što vjeruješ… Tehnologija je tu da porobi ljude jer s tehnologijom se mjenja stanje uma

      Nije Biblija samo knjiga nego stil života, pozdrav za braću i sestre u Kristu

     • @dagi
      Bio sam prilično precizan: “Bog nam je dao toljagu i zaoštren kamen kao nož, sve ostalo je napravio čovek”

      Da li predlažeš da se “vratimo u sklad sa prirodom” i odreknemo svega osim toljage i kamenog noža? Ako ne baš toliko onda dokle da idemo sa odricanjem i najvažnije – po kom kriterijumu?

VEZANO

najnovije