Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiGrađani Berlina referendumom odbacili „zelenu agendu“, MSM šuti

Građani Berlina referendumom odbacili „zelenu agendu“, MSM šuti

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Neće ići

Važna vijest koju izbjegavaju mainstream mediji dolazi iz srca Njemačke, točnije iz Berlina. Naime, građani Berlina su na referendumu odbacili “zelenu agendu” o tome da glavni grad Njemačke postane klimatski neutralan do 2030. godine. Organizatorima referenduma nedostajao je veliki broj glasova za uspjeh referenduma, gotovo 30 % od potrebnog broja.

Propao je referendum u Berlinu koji bi obvezao gradsku vlast da taj grad postane “klimatski neutralan” do 2030. godine, izjavila je gradonačelnica Franziska Giffey u priopćenju u nedjelju navečer, nakon okončanja referenduma, piše slobodnaevropa.org.

Referendum o klimatskoj neutralnosti odbačen

Takva politika, da je prihvaćena, primorala bi novu konzervativnu lokalnu vladu da ulaže velika sredstva u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost zgrada i javni prijevoz.

Da je prijedlog prošao na referendumu, Berlin bi bio jedan od rijetkih velikih europskih gradova s pravno obvezujućim ciljem da za samo sedam godina postane “ugljično neutralan”.

Neposredno prije završetka prebrojavanja bilo je oko 423.000 glasova za i oko 405.000 glasova protiv. Kvorum za uspješan referendum bio bi oko 608.000 glasova za prijedlog, što znači da je nedostajalo gotovo 200.000 glasova ili čak 30 % od potrebnog broja.

Njemačka želi klimatsku neutralnost do 2045. godine

Grupa za zaštitu okoliša Klimaneustart prikupila je u periodu od četiri mjeseca prošle godine oko 260.000 potpisa za raspisivanje referenduma. Aktivisti žele pritisnuti gradske vlasti da ubrzaju mjere protiv klimatskih promjena.

Njemačka vlada na nacionalnoj razini želi postići klimatsku neutralnost do 2045. godine. Emisije bi se trebale smanjiti za 95 posto u usporedbi s razinama iz 1990. kako bi se taj cilj postigao.

Njemački kancelar Olaf Scholz i gradonačelnica Berlina Franziska Giffey su dan prije referenduma izrazili sumnje kada je u pitanju mogućnost da se cilj postigne do 2030. godine.

“Čvrsto sam uvjeren da je ono što je savezna vlada odlučila napraviti ispravno, naime, osigurati tehnološku modernizaciju naše zemlje”, rekao je Scholz u subotu.

“Bavljenje tim pitanjem smatramo važnim, no neće biti moguće da Berlin bude klimatski neutralan do 2030. Ljudima to mora biti jasno rečeno, sve ostalo su besmislice”, kazala je gradonačelnica Giffey.

Klimatsku neutralnost “gura” Europska unija

Mjere za postizanje tog cilja predviđale bi postavljanje solarnih panela na krovove u gradu, uz proširenje vjetroturbina u susjednoj pokrajini Brandenburg. Njemački glavni grad, također, bi proširio upotrebu električnih vozila i dodati biciklističke staze.

Referendum je održan u vrijeme kada konzervativci iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) pregovaraju o mogućoj koaliciji sa socijaldemokratima u glavnom gradu, nakon pobjede na ponovljenim izborima.

Europska unija prošle je godine pokrenula program za pomoć 100 gradova unutar i izvan Unije da postanu klimatski neutralni do 2030. godine. No program i financijska potpora koju nudi nisu pravno obavezujući.

Provjeri/narod.hr

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

1 KOMENTAR

  1. Ako je “suditi”po Kennedy-u,i ja sam berlinčanin!?
    Pa njega ućutkaše,da nebi slučajno dollar državni bio,a meni i nedaju pravo glasa…svejedno ne ćutim…i nisu ljudi baš toliko slijepi,da nebi vidjeli gdje namda kolo vodi….k litici.
    Evo upravo se učlanjivam u ANTI PHA-AKTION,
    anti pharma i tzv”lijekovi u šprici”.;)

VEZANO

najnovije