Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiGrčko državno vijeće proglasilo neustavnim uvođenje obveze cijepljenja za medicinsko osoblje

Grčko državno vijeće proglasilo neustavnim uvođenje obveze cijepljenja za medicinsko osoblje

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Pravda

Prema informacijama koje je 24. studenoga objavila udruga Children’s Health Defense, koju vodi odvjetnik Robert Francis Kennedy Jr., Grčko državno vijeće – najviši upravni sud u zemlji – donijelo je odluku o neustavnosti obveze cijepljenja protiv Covid-19 za medicinsko osoblje. Ova odluka označava kraj 15-mjesečne suspenzije plaća za ove djelatnike.

Odluka Državnog vijeća: predugo kršenje temeljnih prava i nedostatni epidemiološki podaci

Helensko državno vijeće sastoji se od sedam sudaca: njih 6 glasalo je za vraćanje suspendiranih njegovatelja na posao koje je zatražilo Nacionalno udruženje zaposlenika javnih bolnica (sindikalno tijelo grčkih bolnica) kao dio pravnog postupka pokrenutog u njihovo ime. 

Za instituciju je produljenje mandata cijepljenja za 2023. postalo protuustavno. Ako suci smatraju da je obvezno cijepljenje određenih kategorija radnika ustavno, ova mjera ne ostaje takva sve dok ne dođe u suprotnost s “načelom razmjernosti”.

Ovaj grčki Vrhovni sud priznao je da zdravstvene mjere provedene u kontekstu krize izazvane Covidom-19 predstavljaju ozbiljno kršenje sljedećih temeljnih prava: slobode osobnog razvoja, slobode kretanja i prava na poštivanje privatnog života.

S druge strane, prema Državnom vijeću, ove mjere mogu biti ustavne samo ako se primjenjuju u potrebnom vremenskom intervalu i ostaju razmjerne prijetnji koju predstavlja zdravstveni rizik. Također, zbog svoje privremenosti, ozbiljnost i trajanje ove politike moraju biti predmet pravovremene ponovne procjene nadležnih tijela na temelju dostupnih epidemioloških podataka i najnovijih vjerodostojnih znanstvenih otkrića. 

U ovom slučaju, Sud je presudio da je obveza cijepljenja njegovatelja ne samo prekoračila okvir razumnog trajanja, nego je također utvrđeno da zdravstvene vlasti ni na koji način nisu provele reviziju mandata cijepljenja nametnutog zdravstvenom osoblju, dok trenutno dostupni znanstveni podaci ne opravdavaju njegovo proširenje.

Reakcije nakon odluke Državnog vijeća

Nacionalna udruga zaposlenika javnih bolnica pozdravila je presudu sudaca: “Državno vijeće je bilo na visini zadatka. Pozivamo ministra zdravstva da odmah izda nalog za izvršenje ove odluke.“

Ovog utorka, 29. studenog, ministar zdravstva Thanos Plevris nagovijestio je da će se nevoljko povinovati ovoj sudskoj odluci: “Presuda će biti provedena, čak i ako je po mom mišljenju opasna odluka za javno zdravlje.” Odluka donesena prije godinu dana o otpuštanju 6500 necijepljenih zaposlenika stoga bi trebala biti poništena od 1. siječnja 2023. godine, a možda i prije.

Sa svoje strane, Udruga zdravstvenih djelatnika za demokraciju i slobode (SYDE) – jedan od glavnih kolektiva koji koordiniraju radnje grčkih njegovatelja suspendiranih od rujna 2021. – također je pozdravila ovu odluku, podsjećajući na vezu između ove odluke o suspenziji necijepljenog zdravstvenog osoblja i pokušaja vlade da privatizira javnu bolnicu kao dio svoje politike smanjenja troškova. 

Projekt grčkog ministarstva zdravstva pokrenut 14. travnja 2022. imao je za cilj zapošljavanje novih zdravstvenih djelatnika s ugovorima na određeno vrijeme. Procedura zapošljavanja imala je vjerojatni cilj zamjenu suspendiranih djelatnika, ali ju je odluka Državnog vijeća potpuno obezvrijedila.

Udruga SYDE istaknula je u priopćenju za tisak, koje je 25. studenog prenio Children’s Health Defense, da borba nije gotova: prijedlog zakona koji spada u ovaj proces privatizacije javnog zdravstvenog sustava bit će podnesen parlamentu ovaj tjedan.

“Nastavit ćemo se boriti za demokraciju, za dijalog, za pravo opozicije da ne bude ‘represirana’. Nastavit ćemo braniti ideale naše znanstvene discipline i slobode. Bit ćemo prisutni u svim bitkama za demokraciju i slobodu. Pozivamo na hitno izvršenje odluke Državnog vijeća, hitno vraćanje naših kolega na njihove funkcije, hitan povrat nepravedno uskraćenih plaća u cijelosti. Ne dirajte naše živote, ne dirajte nacionalni zdravstveni sustav!“ 

Provjeri/francesoir.fr

Foto naslovnice: screenshot francesoir.fr

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije