Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeImaju čak 118% potpuno ubodenih, a otkazuju Božić zbog drastičnog porasta pozitivnih...

Imaju čak 118% potpuno ubodenih, a otkazuju Božić zbog drastičnog porasta pozitivnih na Covid-19

Usred porasta broja slučajeva Covid-19, Gibraltar je otkazao službene božićne događaje i radi na odvraćanju ljudi od organiziranja privatnih okupljanja na četiri tjedna. Čitava populacija Gibraltara, koja može primiti „cjepivo“ je ubodena. Gibraltar inače ima oko 34 000 stanovnika.

Vlada Gibraltara nedavno je objavila da su otkazani “službeni božićni domjenci, službeni domjenci i slična okupljanja”, te savjetovala javnosti da izbjegava društvena događanja i zabave u sljedeća četiri tjedna. Preporučuju se vanjski prostori u odnosu na zatvorene, zabranjeno je dodirivanje i grljenje, a savjetuje se nošenje maski.

“Drastičan porast broja pozitivnih na Covid-19 posljednjih dana snažan je podsjetnik da je virus još uvijek vrlo rasprostranjen u našoj zajednici i da je odgovornost svih nas poduzeti sve razumne mjere opreza kako bismo se zaštitili i naše voljene”, rekla je ministrica zdravstva Samantha Sacramento. 

Gibraltar, maleni britanski prekomorski teritorij koji dijeli kopnenu granicu sa Španjolskom, bilježio je prosječno 56 slučajeva Covid-19 dnevno tijekom posljednjih sedam dana, u odnosu na manje od 10 dnevno u rujnu. Porast slučajeva, koji vlada opisuje kao “eksponencijalan”, dolazi unatoč tome što Gibraltar ima najvišu stopu ubodenih na svijetu.

Više od 118% stanovništva Gibraltara u potpunosti je ubodeno, a ta brojka prelazi 100% zbog doza koje se daju Španjolcima koji svaki dan prelaze granicu na posao ili posjećuju teritorij. Cijela odrasla populacija Gibraltara u potpunosti je ubodena od ožujka, a maske su i dalje potrebne u trgovinama i javnom prijevozu. 

Gibraltar trenutno dijeli „booster“ doze starijima od 40 godina, zdravstvenim radnicima i drugim “ranjivim skupinama” i daje „cjepiva“ djeci u dobi između pet i 12 godina.

Slične situacije događaju se i u drugim visoko „probodenim“ zemljama. U Singapuru, gdje je „cijepljeno“ 94% populacije koja ispunjava uvjete, slučajevi i smrtni slučajevi porasli su na rekordne vrijednosti krajem listopada i od tada su se lagano smanjili. U Irskoj, gdje je oko 92 posto odrasle populacije u potpunosti cijepljeno, slučajevi Covid-19 i smrtni slučajevi od virusa otprilike su se udvostručili od kolovoza.

Conscious Pilat

VEZANO

najnovije