Ponedjeljak, 22 travnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeIspitan sadržaj „prljave kiše iz Sahare“ i rezultati su šokantni

Ispitan sadržaj „prljave kiše iz Sahare“ i rezultati su šokantni

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Čime nas trujete?

Svjedoci smo kako se nad našim prostorima sve učestalije najavljuju oblaci prašine iz Sahare, koje meteorolozi pokušavaju objasniti prirodnim procesima koji se događaju u prirodi. Jednom kada padne kiša iz takvih oblaka, ona iza sebe ostavlja doslovno blatne površine. No, je li blato jedino što takve kiše ostavljaju iza sebe?

Da se ovakvi događaji dešavaju sve češće, a pogotovo ove godine, potvrđuju i službeni podaci ureda za prognozu aerosola iz Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS). Prema tim podacima ove godine su zabilježene iznimno visoke razine širenja prašine diljem Mediterana i dijelova Europe.

Ovakvi događaji izazivaju sve veću zabrinutost među stanovnicima, pa su tako građani u BiH, okupljeni u inicijativi Narodni krizni štab BiH dostavili Institutu za hemijsko inženjerstvo doo Tuzla – Ispitnoj laboratoriji uzorak pijeska s juga Tunisa i uzorak ostatka prašine (pijeska) prikupljenog 7. travnja 2022. godine u mjestu Dobošnica Donja kod Lukavca, nakon jedne ovakve „prljave kiše“, s ciljem utvrđivanja njenog sadržaja i izrade komparativne analize sa stvarnim pijeskom iz Sahare.

Rezultate ovog ispitivanje dostavio je Institut za hemijsko inženjerstvo 24. svibnja ove godine u obliku Izvještaja pod brojem: 361-02/22. Narodni krizni štab BiH uplatio je za izradu ovog ispitivanja 725,40 KM, a rezultate je prezentirao odvjetnik Mirnes Ajnović, predsjednik stranke BOSS – Bosanske stranke.

U odnosu na pijesak iz Sahare, „saharski pijesak“ iz kiše sadrži:

  • 7x veću koncentraciju LITIJA
  • 8x veću koncentraciju OLOVA
  • 23x veću koncentraciju ŽELJEZA
  • 35x veću koncentraciju BAKRA
  • 44x veću koncentraciju ARSENA
  • 60x veću koncentraciju CINKA
  • 70x veću koncentraciju MANGANA
  • 262x veću koncentraciju BORA
  • 660x veću koncentraciju BARIJA
  • 728x veću koncentraciju ALUMINIJA

Kako bi se donio zaključak o uzroku ovakvog kemijskog sastava prašine nakon padalina potrebno je napraviti dodatne detaljne analize s više različitih lokacija. S obzirom da svi mi građani plaćamo za rad različitih državnih institucija kojima je upravo ovo posao, potrebno je reagirati prema njima da ih se natjera da izvrše ove analize, te da nakon toga informiraju javnost o svojim nalazima.

Kao primjer može poslužiti postupak predsjednika BOSS-a, odvjetnika Mirnesa Ajanovića, koji je uputio zahtjev Vijeću ministara BiH, u kojem je sadržan i Izvještaj o ispitivanju Instituta za hemijsko inženjerstvo, da se u cilju zaštite građana i okoliša državne institucije odmah uključe i izvrše opsežnu analizu terena u Bosni i Hercegovini, uključujući i toksikološke analize je li je došlo do apsorpcije u organizmima, kako bi se dobili službeni rezultati analiza i po potrebi na vrijeme djelovalo u cilju zaštite građana i ekosistema.

Radi se o našem zdravlju i životima!

P O D I J E L I !

Conscious Pilat

VEZANO

najnovije