Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiIstraživanje otkrilo da rajčice pod stresom „vrište“ od boli

Istraživanje otkrilo da rajčice pod stresom „vrište“ od boli

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Osjećajne biljke

Američka udruga za napredak znanosti objavila je novo istraživanje koje pokazuje da rajčice, popularno voće-povrće, također imaju osjećaje.

Izraelski istraživači, objavljujući svoja otkrića u časopisu Cell, 30. ožujka, objašnjavaju da biljke rajčice i duhana koje su pod stresom, bilo zbog dehidracije ili odsječene stabljike, emitiraju zvukove “koji se po glasnoći mogu usporediti s normalnim ljudskim razgovorom”.

Ljudskom uhu te zvukove nije moguće detektirati jer su toliko visoki da ih osoba ne može čuti – no ipak se javljaju. Insekti, druge biljke, a možda čak i drugi sisavci osim ljudi, mogu ih čuti kako plaču od boli kada izgube “ud” ili dehidriraju.

“Čak i u tihom polju, zapravo postoje zvukovi koje ne čujemo, a ti zvukovi nose informacije”, kaže stariji autor Lilach Hadany, evolucijski biolog i teoretičar sa Sveučilišta Tel Aviv.

“Postoje životinje koje mogu čuti ove zvukove, tako da postoji mogućnost da dolazi do velike akustične interakcije.”

Dok biljke rajčice koje nisu pod stresom rijetko proizvode bilo kakvu buku, njihove kopije pod stresom vape na svojim frekvencijama za pomoć. Zvukovi koje ispuštaju nalikuju pucketanju ili škljocanju, a biljke pod stresom mogu emitirati 3-50 klikova na sat, naizgled u nasumičnim intervalima.

Biljke koje nisu pod stresom, naprotiv, ne emitiraju ili emitiraju daleko manje zvukova, jer su sretne što rastu u dobro osvijetljenim i dobro zalijevanim uvjetima bez štetnika.

“Kada rajčice uopće nisu pod stresom, vrlo su tihe”, dodao je Hadany.

Ova otkrića bacaju potpuno novo svjetlo na one koji su svoju prehranu bazirali na pretpostvki da samo životinje osjećaju strah i bol… Koliko god to bilo tužno za dotične životinje, tehnički isto vrijedi i za biljke, koje su podvrgnute sličnom stresu nakon rezidbe ili žetve.

Ben Bartee iz PJ Media našalio se o tome iz perspektive samozadovoljnih vegana koji neprestano osuđuju mesojede zbog “okrutnosti” nad životinjama od kojih potječe jelovnik na njihovim tanjurima.

“Sljedeći put kada sjednete za stolom za obrok s veganskim aktivistom, a on samodopadno zaroni naglavce u salatu punu zrelih, sočnih rajčica, podsjetite ga na apsolutnu patnju koju njegove ukusne rajčice proživljavaju”, napisao je Bartee.

izvješću Study Finds o studiji, nadalje je otkriveno da i druge biljke osim rajčica također „plaču“ kad su podvrgnute stresorima:

“Otkrili smo da mnoge biljke – primjerice kukuruz, pšenica, grožđe i kaktusi – emitiraju zvukove kada su pod stresom.”

Ostaje nepoznato zašto točno ove biljke proizvode takve zvukove, a doduše to bi moglo biti povezano sa stvaranjem i pucanjem mjehurića zraka u krvožilnom sustavu biljaka, procesom poznatim kao kavitacija.

“Moguće je da su drugi organizmi evoluirali da čuju te zvukove i reagiraju na njih”, dodaje Hadany. “Na primjer, moljac koji namjerava položiti jaja na biljku ili životinja koja namjerava pojesti biljku mogla bi koristiti zvukove kao pomoć pri donošenju odluke.”

Provjeri/thepeoplesvoice.tv

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije