Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upIstraživanje pokazuje da električni auti zimi gube oko trećinu, ionako smješno malog,...

Istraživanje pokazuje da električni auti zimi gube oko trećinu, ionako smješno malog, dosega

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Revolucionarna tehnologija“

Da se ljude pokušava „navući na tanak led“ po pitanju električnih automobila, govore i rezultati najnovijeg provedenog istraživanja internetske stranice za prodaju električnih vozila Recurrent.

Naime, prema provedenom istraživanju, kod svih ispitanih automobila događa se značajan pad dosega zimi, a sada se po prvi put zna i o kolikom točnom iznosu pada se radi za određene modele.

Svi vlasnici električnih automobila znaju da zimi mogu računati na osjetno manji doseg nego tijekom drugih razdoblja godine. To nije samo zbog grijanja nego i zbog toga što kapacitet baterije pada na nižim temperaturama.

Istraživanje je pokazalo da zimi na niskim temperaturama električni automobili gube do čak 32% dosega u odnosu razdoblja godine kad su temperature umjerene. Recurrent je uspoređivao koliko doseg automobila padne kada su vanjske temperature između -7 i -1°C u odnosu na doseg koji električni automobil ima kad je vani 21 °C. 

Recurrent je u istraživanje uključio niz automobila koji su dostupni na tržištu SAD-a, no većinu njih je moguće ili je bilo moguće kupiti i u Europi. To su redom Audi e-tron, BMW i3, Chevrolet Bolt, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Kona, Jaguar I-Pace, Nissan Leaf, Tesla Model 3, Tesla Model Y, Tesla Model S, Tesla Model X, Volkswagen e-Golf i Volkswagen ID.4.

Chevrolet Bolt, model koji se ne nudi u Europi na testu je prošao najgore, doseg mu je u hladnim uvjetima pao čak 32 posto. Samo malo bolje rezultate ostvarila su dva modela koji se nude i kod nas – Ford Mach-E i Volkswagen ID.4 s padom dosega od 30 posto na nižim temperaturama. 

Najbolji rezultat, odnosno najmanji pad dosega imao je Jaguar I-Pace sa samo 3 posto pada dosega. Na drugom mjestu je Audi e-tron s 8 posto pada, a na trećem mjestu su Teslini SUV-ovi Model Y i Model X s padom od 15 posto. Kompletne rezultate možete vidjeti na grafici niže.

Foto: Recurrent

Koliko praktično može biti putovanje automobilom kojeg je potrebno svakih 250-300 km puniti po nekoliko sati, procijenite sami… Uostalom, to i je intencija tehnologije koja nam se gura u ime spašavanje Zemlje od „klimatskih promjena“ – da NE PUTUJETE!

Provjeri/autostart.24sata.hr

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije