Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaWake upJesmo li spremni za generaciju s trajnim posljedicama zbog Covida?

Jesmo li spremni za generaciju s trajnim posljedicama zbog Covida?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Generacija „Alfa“

Plandemija koronavirusa ostavila je trajne posljedice na najslabije i najosjetljivije među nama, što se sada očitava u povećanim posjetima hitnoj pomoći za djecu u psihijatrijskoj krizi. Nedavni medicinski rad koji je proučavao te posjete hitnoj pomoći predlaže “pravednost u ponašanju prema zdravlju” kao prognozu za “uska grla i zaostatke pacijenata kojima je potrebna hitna pomoć”.

Ovaj dokument, koji su objavili Američka akademija pedijatara (AAP) i tri druge medicinske organizacije, definira rješenje “zdravstvene jednakosti” kao “pravo na pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi za sve populacije bez obzira na rasu, etničku pripadnost, spol, socioekonomski status pojedinca, seksualne orijentacije ili geografskog položaja. To uključuje pristup uslugama prevencije, liječenja i oporavka od mentalnih poremećaja i poremećaja ovisnosti o drogama.”

Plaćenički mediji potpuno su nezainteresirani za otkrivanje ovih simptoma koji su, čini se, u porastu.

Od nas se očekuje da se pretvaramo da nema očitih uzroka povezanih s ovim trendom ili razloga za daljnje ubrzanje nakon 2019. To ne može biti stjecaj “eko-tjeskobe” rođene iz apokaliptičnog okoliša, besmislenog listanja po društvenim mrežama usprkos povezanosti s tjeskobom i depresijom i jasnim guranjem videozapisa koji potiču na poremećaje prehrane i samoubojstva, cenzuriranim govorom i nepozvanim govornicima koji se prepuštaju zaštiti “sigurnih prostora”, rodnom zbrkom koja probija trend paralelno s uzurpacijom roditeljskih prava ili sveukupnom erozijom normalnost u društvu.

Ipak, zapanjujuće brojke koje vidimo kod nesretnih tinejdžera, koji ne funkcioniraju u potpunosti, vjerojatno su samo najava onoga što dolazi s takozvanom generacijom Alfa.

To su bebe i mala djeca pandemije, koja su provela svoje godine formiranja u vrlo nenormalnom društvu. To je bila generacija koja je odgajana pod palcem Svjetske zdravstvene organizacije, koja je svijet pojednostavila na način: ili umireš od Covida ili ne.

Ova najmlađa generacija uočila je sve nove oblike neljubaznog, neobičnog i nedruštvenog ponašanja. Upozoreni su da budu oprezni s drugom djecom u razredu u vrijeme kada je igra jedan od najvažnijih inputa za njihovo učenje i razvoj. Izgubili su dragocjeno vrijeme u učionici dok su učiteljski sindikati izvodili bizarne plesove u pokušaju da produže učenje na daljinu. Ova je generacija iskusila daleko manje fizičkog dodira i izgubila je osnovne prilike za razvoj percepcije lica za emocionalnu povezanost i razumijevanje.

S već iznimno krhkim stavovima generacije Z, nove paranoje i stresori nametnuti generaciji Alfa nisu ugušeni tek kad su skinute maske. Ostaje nam da se pitamo: Jesmo li osuđeni na generaciju društveno zakržljalih beba?

Jasno je da trajne posljedice odluka iz ere Covida na mentalnu i emocionalnu sposobnost ove najmlađe generacije tek počinju izlaziti na površinu. Dijagnoza poremećaja govora kod djece više je nego dvostruko veća od razine prije pandemije. Rezultati matematike i čitanja pali su na najniže u desetljećima. Znanstveno razumijevanje nepovratnih učinaka društvene izolacije na prefrontalni korteks je nestalo.

Unatoč tome, bilo bi lijepo vjerovati da nije prekasno za promjenu kursa. Bolji putovi su uvijek dostupni, treba jednostavno priznati da se skrenulo s kursa.

No čini se da su vlade diljem svijeta danas, pri čemu ni Hrvatska nažalost nije iznimka, fiksirane na putu koji nagovještava “pravednost” i “poštenost”, ali zapravo obećava daljnju nestabilnost, manje individualne autonomije i više kontrole od strane vlade. Ljudi koji su bogati – bogati srećom, bogati idejama, energijom, hranom – te ljude je teško kontrolirati.

Ali ako ste siromašni hranom, energijom i – vjerojatno najvažnijim od svih resursa – siromašni ste srećom, što vam preostaje da ne padnete?

Um je posljednji bastion ljudske slobode.

Moramo biti više nego oprezni prema ovim trendovima. Moramo ih zaustaviti ili se inače pripremiti za generaciju emocionalno slabih, komunikacijski nesposobnih, neslobodnih neutješnika.

Provjeri/prepareforchange.net

Foto naslovnice: unsplash.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije