Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiKakva „čast“ – EU odabrala Hrvatsku za pilot-projekt digitalne putovnice

Kakva „čast“ – EU odabrala Hrvatsku za pilot-projekt digitalne putovnice

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Čega se pametan stidi, budala se ponosi…

Kako donosi jutarnji.hr, Hrvatska i Finska te Nizozemska i Kanada, dobile su pilot-projekte razvoja digitalne putovnice na mobitelu.

Prema članku, „krajnji cilj je uporabom najnovije tehnologije olakšati putovanja i unaprijediti sigurnost putnika, pa će hrvatski građani tako među prvima u Europskoj uniji moći koristiti digitalnu putnu vjerodajnicu u svom digitalnom novčaniku na mobitelu.

Vau, kakva privilegija da smo odabrani baš mi! Kakva sreća i zadovoljstvo! Hvala im!

- Advertisement -

U daljnjem tekstu članka se pojašnjava kako će digitalna putna vjerodajnica građanima, primjerice, omogućavati da unaprijed najave svoj dolazak u neku zemlju, i tako maksimalno skrate vrijeme prelaska graničnih prijelaza. Kakva glupost, pa zar već ne ulazimo u Schengenski prostor?

Projekt u Hrvatskoj provode Ministarstvo unutarnjih poslova i AKD, u kojima pojašnjavaju da je riječ o zahtjevnom projektu, u kojem im tek predstoje razvoj i brojna testiranja, što je i razlog da je Europska komisija odobrila financiranje u iznosu od gotovo 2,3 milijuna eura.

Kako pojašnjavaju u AKD-u, pilot-projekti koje će provoditi Hrvatska i Finska te Nizozemska i Kanada, za cilj imaju implementaciju digitalne putne vjerodajnice, čija je virtualna komponenta vezana uz ePutovnicu, odnosno sadrži djelomičnu kopiju biografskih i biometrijskih podataka lica koji se nalaze u ePutovnici.

„Potaknuti pandemijom, ICT industrija i vlade istražuju načine učinkovitijeg korištenja digitalnih informacija o putnicima, kako bi im omogućili lakši prolazak graničnih prijelaza, osobito u zračnim lukama. To je iniciralo različita rješenja, ali cilj je standardizacija izdavanja putnih vjerodajnica u digitalnom formatu.“

Naravno, sve se radi zbog naše sigurnosti i olakšavanja života

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović ističe da Hrvatska kontinuirano ulaže u sigurnost, digitalizaciju i razvoj identifikacijskih i putnih dokumenata.

- Advertisement -

„Nacionalnim projektom nove osobne iskaznice građanima smo omogućili rješenje za mobilni elektronički identitet, uspješno smo ispunili preduvjete vezane uz izradu i izdavanje elektroničke dozvole boravka, započeli smo s izdavanjem novog obrasca boravišnih dozvola; u sklopu Američkog programa oslobađanja od viznog režima uspješno smo, bez zamjerke, ispunili sve zahtjeve sigurnosti procesa vezane uz identifikacijske i putne dokumente.“

Čega se pametan stidi, budala se ponosi…

Provjeri/jutarnji.hr

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

- Advertisement -

Spremni za istinu?

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije