Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiKanadska nacionalna medijska kuća CBC stvara Minecraft igricu koja uči djecu da...

Kanadska nacionalna medijska kuća CBC stvara Minecraft igricu koja uči djecu da se „snalaze u dezinformacijama“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Indoktrinacija… od malih nogu…

Biste li očekivali da će jedna nacionalna medijska kuća, financirana od strane vlade, poput kanadskog CBC-a baviti poučavanjem djece kako prepoznati “mrežne dezinformacije”? Mnogi bi rekli – ionako vrše indoktrinaciju, pa zašto ne…

Radi se o ultrapopularnoj igrici Minecraft pod nazivom Reporting 101: Disinformation koja dolazi iz CBC Kids News, a cilja na učenike od 4. do 8. razreda. I nominalno je povezana s nekim nedvojbeno ključnim vještinama, a to su digitalna pismenost i kritičko razmišljanje, koja ako se krivo usmjere i protumače mogu predstavljati prilično ozbiljan problem.

Kako bi djeci bilo ugodno sudjelovati na neki način u okruženju “neustrašive borbe protiv dezinformacija”, program je igrica čiji je cilj naučiti ih navodno razlikovati i kretati se tim minskim poljem „dezinformacija“.

CBC kaže da “studenti govore kako današnji Internet obiluje dezinformacijama“. Dakle, žele reći kako oni (CBC), kao mainstream medij koji dobiva novac od vlade za širenje njihove propagande, nisu ti koji guraju ovu agendu, već mladi ljudi sami.

To su pokušali progurati u nedavnom članku koji je sugerirao da su sama djeca shvatila navodno „ogroman i opasan problem koji lebdi i tinja unutar interneta“.

U članku se spominje neophodna pomoć “razkrivača mitova”, koji bi trebali pomoći djeci i mladima da se fokusiraju na „prave informacije“.

Jedan od takvih “razotkrivača mitova” je i Timothy Caulfield koji kaže:

“Ako natjerate ljude da prihvate taj ritam, vjerojatnije je da će prihvatiti perspektivu kritičkog razmišljanja, manje je vjerojatno da će vjerovati dezinformacijama, manje je vjerojatno da će dijeliti dezinformacije.”

U svakom slučaju, jedna od stvari koja će još dugo živjeti pod sramotom kao CBC-jeva ostavština je nedavno otkriće da je njen predsjednik bio među pobornicima vladine cenzure na Twitteru.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije