Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upKoliko smo daleko od „Velikog cyber napada“ i zašto je u tome...

Koliko smo daleko od „Velikog cyber napada“ i zašto je u tome bitan digital ID?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Isključenje i digital ID

Kako smo pisali prije više od godinu i po dana u članku pod naslovom „Ovako su oni zamislili vaše živote u narednim godinama“, plandemija koronavirusa bio je samo prvi korak u ostvarivanju zacrtanog cilja ostvarenja Novog svjetskog poretka. 

Vezano: Ovako su oni zamislili vaše živote u narednim godinama

Dakle, iako se radilo tek o prvom koraku, pogledajte koliko je on izmijenio naše živote. A čemu ćemo tek svjedočiti nakon što, već započeta, agenda klimatskih promjena ili globalnog zagrijavanja uhvati još jači zamah.

Treći korak bi trebao biti taj famozni “Veliki cyber napad“, ali njega treba promatrati u svjetlu sve više prisutnog nametanja digitalnog ID-a, jer ideja je da će digitalni ID biti neophodan za ponovno uključivanje kada jednom budemo svi isključeni s mreže svih mreža.

Podsjetimo se što nam je Klaus Schwab poručio o „Velikom cyber napadu“:

„Svi znamo, ali i dalje posvećujemo nedovoljno pažnje na zastrašujući scenarij obimnog cyber napada koji bi doveo do potpunog zastoja u transportu zaliha električne energije, bolničkim uslugama, u našem društvu kao cjelini.

Covid-19 kriza bi u tom pogledu bila smatrana malim poremećajem u usporedbi s velikim cyber napadom. Trebamo upotrijebiti Covid-19 krizu kao priliku danu u pravo vrijeme da razmislimo o lekcijama glede cyber sigurnosti koje zajednica može izvući i poboljšati u smislu nepripremljenosti za potencijalnu cyber pandemiju.“

Nadalje, pročitajte što WEF kaže na istu temu:

„Pandemija Covid-19 prodrmala je naše ekonomije i društvo do same srži i pokazala koliko smo ranjivi na biološke prijetnje. Slični rizici se upravo sada predviđaju u digitalnom svijetu.

Cyber napad s osobinama sličnim Covidu bi se proširio brže i dalje od bilo kojeg biološkog virusa. Njegova stopa reprodukcije bi bila oko 10 puta brža od onoga što smo iskusili s koronavirusom.

Da bi se stekao dojam, jedan od najbržih računalnih „crva“ u povijesti Slammer/Sapphire crv iz 2003. godine je udvostručavao svoj obim približno svakih 8,5 sekunde, inficirajući preko 75 000 uređaja za 10 minuta i skoro 11 milijuna uređaja u 24 sata.

Na svu sreću, bar za sada, cyber napadi nisu utjecali na naše zdravlje na način kako su pandemije utjecale. Međutim, ekonomska šteta i posljedični utjecaj koji je to ostavilo na naše svakodnevne živote su bili jednaki, a u nekim slučajevima čak i veći.

Vidite, jedini način kako da zaustavimo eksponencijalno širenje cyber prijetnje slične Covidu je da u potpunosti isključimo milijune ranjivih uređaja jedan od drugoga, ali i s interneta i da to uradimo za samo nekoliko dana.

Jedan dan bez interneta bi naše ekonomije koštao više od 50 milijardi američkih dolara, bez uračunatih ekonomskih i društvenih šteta uslijed povezanosti ovih uređaja s uslugama od suštinskog značaja, kao što su promet ili zdravstvena njega.

Sve većim spajanjem digitalnog područja s našim fizičkim svijetom, i utjecaji cyber napada na našu sigurnost, utjecaji koji se šire u obliku valova, također neprekidno rastu i većom brzinom od naše pripreme.

Covid-19 je bio naznačen kao očekivani rizik. Isto važi i za digitalni ekvivalent. Idemo se bolje pripremiti za taj događaj. Sada je vrijeme.“

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije