Utorak, 23 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiKraj slobode govora u Europskoj uniji

Kraj slobode govora u Europskoj uniji

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Umjesto čitanja, poslušajte ovaj članak!

Cenzura

Novi drakonski zakoni Europske unije o sadržaju društvenih medija službeno su stupili na snagu.

Internet je stvorio globalnu platformu koja omogućuje gotovo svakome na pristup i dijeljenje ogromnih količina informacija, stoga nije iznenađujuće da vlade i globalisti žele moći filtrirati ono što se govori i što se čuje… naravno, za vlastitu korist.

Zbog toga je početkom 2022. Europska komisija, koristeći covid kao zgodno pokriće, najavila donošenje “Zakona o digitalnim uslugama” (DSA), a od 25. kolovoza ove godine, 19 najvećih digitalnih platformi u Europi podliježu ovom zakonu.

EU je DSA predstavila kao alat za “zauzdavanje” moći korporacija društvenih medija, ali u stvarnosti je njegova primarna svrha dati EU-u pravnu prednost kako bi natjerala velike tehnološke tvrtke da primjenjuju standarde cenzure EU-a na svojim platformama, čak i ako nisu europska poduzeća. 

Drugim riječima, cilj je prisiliti cijeli zapadni svijet da prihvati europsko upravljanje govorom na internetu, ignorirajući pritom nacionalne granice i ustavnu zaštitu. Slično kineskom “Velikom vatrenom zidu”, EU planira koristiti DSA kao sredstvo za zatvaranje domaćeg pristupa uvredljivim web stranicama i sadržaju. 

Ono što situaciju u EU čini jedinstvenom jest fokus na kontrolu govora i izvan Europe. Dakle, informacije i govor izvaneuropskih subjekata može biti identificiran kao opasnost i sankcioniran u skladu sa ovim zakonom.

Kodeks o dezinformiranju iz 2022. sadrži niz od 44 “Obveze”, od kojih su neke dalje podijeljene na “Mjere”. Kada tvrtka postane potpisnik, podnosi dokument o pretplati u kojem se identificira koje Obveze (točnije, koje Mjere) potpisuje. 

Twitterov dokument o pretplati iz lipnja 2022. ukazuje na to da se Twitter obvezao, između ostalog, da će: “odbiti širenje dezinformacija”, “spriječiti zlouporabu oglašivačkih sustava za širenje dezinformacija” i “uvesti ili dodatno ojačati politike koje se bave dezinformacijama.”

Tko može odrediti što je “dezinformacija”? 

Ono što EU smatra “govorom mržnje” i “dezinformacijama” temelji se na krajnje lijevoj ideologiji i fanatizmu, a ne na jasno definiranim i razumnim smjernicama. Ono što „naprednjaci“ danas smatraju prihvatljivim, sutra će konačno postati zabranjeno. Prilagođavanje njihovim pravilima znači napuštanje svakog privida slobodnog okruženja. 

U Europi više nema slobode govora.

Provjeri/thepeoplesvoice.tv

Foto naslovnice: screenshot thepeoplesvoice.tv

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije