Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiLjudska DNK se može kontrolirati električnim signalima s nosivih uređaja

Ljudska DNK se može kontrolirati električnim signalima s nosivih uređaja

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Ludi znanstvenici

Nova studija otkrila je da se ljudska DNK može kontrolirati elektronički putem nosivih uređaja koji mogu programirati gene za izvođenje određenih medicinskih intervencija.

Istraživači su uspješno potaknuli ljudske stanice da proizvode više inzulina, a to su napravili slanjem električne struje kroz “elektrogenetsko” sučelje programirano da aktivira ciljane gene.

Koristeći istu ovu metodu, znanstvenici kažu da će jednog dana biti moguće isporučiti terapeutske doze svih vrsta stvari za širok raspon zdravstvenih stanja, uključujući dijabetes, korištenjem električne energije za izravnu kontrolu ljudske DNK.

- Advertisement -

Medicinska nosiva oprema, kako ih nazivaju, ovih je dana u modi. Oni uključuju stvari poput uređaja za praćenje fitnessa, biosenzora, mjerača krvnog tlaka i prijenosnih uređaja za elektrokardiogram.

Oni te stvari nazivaju “pametnim” nosivim uređajima jer, kao što je učinjeno u ovim nedavnim eksperimentima, ti se uređaji mogu programirati da isporučuju lijekove na naredbu bez potrebe za intervencijom stvarnog liječnika.

Tim, predvođen Jinbo Huangom, molekularnim biologom s ETH Zürich, stvorio je sučelje napajano baterijama poznato kao “regulacijska tehnologija pokretana istosmjernom strujom” ili DART, koja pokreće specifične reakcije gena pomoću električne struje.

Prema Huangu i njegovim kolegama, DART uređaj predstavlja “skok naprijed, predstavljajući kariku koja nedostaje koja će omogućiti nosivim uređajima da kontroliraju gene u ne tako dalekoj budućnosti”, a njihova je studija nedavno objavljena u recenziranom časopisu Nature.

“Elektronički i biološki sustavi funkcioniraju na radikalno različite načine i uglavnom su nekompatibilni zbog nedostatka funkcionalnog komunikacijskog sučelja”, objašnjava studija.

“Dok su biološki sustavi analogni, programirani genetikom, sporo ažurirani evolucijom i kontrolirani ionima koji teku kroz izolirane membrane, elektronički sustavi su digitalni, programirani softverom koji se lako ažurira i kontrolirani elektronima koji teku kroz izolirane žice.”

- Advertisement -

Rad dalje objašnjava da su karika koja nedostaje na putu prema potpunoj kompatibilnosti i interoperabilnosti elektroničkog i genetskog svijeta elektrogena sučelja koja bi elektroničkim uređajima omogućila kontrolu ekspresije gena.

Zbog toga je tim radio na stvaranju izravne veze između “analogne” DNK ljudskog tijela, koja je svojevrsna prirodna, bogomdana biološka abeceda, koja kontrolira životne cikluse svih organizama na Zemlji, i elektroničkih sustavi koji se koriste u cijelom svijetu digitalnih tehnologija.

Ista istraživačka skupina objavila je još jednu studiju 2020. godine koja pokazuje da je doista moguće električno aktivirati gene i DNK. Ova najnovija studija jednostavno se nadovezuje na to s novim modificiranim, jednostavnijim dizajnom u tehnologiji koja implantira ljudske stanice gušterače u miševe s dijabetesom tipa 1.

“Istraživači su zatim koristili električno stimulirajuće akupunkturne igle kako bi uključili točne gene uključene u regulaciju doza inzulina, hormona koji je neophodan za liječenje dijabetesa”, izvještava Vice o istraživanju. “Kao posljedica toga, koncentracije glukoze u krvi modelnih miševa vratile su se na normalne razine.”

Huang i njegovi kolege uvjereni su da ono što su stvorili i sada usavršavaju postavlja pozornicu za “elektro kontroliranu ekspresiju gena na nosivim uređajima s potencijalom povezivanja medicinskih intervencija s internetom tijela ili internetom stvari”.

“Iako smo odabrali proizvodnju inzulina kontroliranu DART-om za validaciju dokaza koncepta, trebalo bi biti jednostavno povezati DART kontrolu s in situ proizvodnjom i doziranjem širokog spektra biofarmaceutika”, zaključuje njihov rad.

- Advertisement -

“Vjerujemo da jednostavna elektrogenetska sučelja poput DART-a koja funkcionalno međusobno povezuju analogne biološke sustave s digitalnim elektroničkim uređajima obećavaju za razne buduće terapije temeljene na genima i stanicama.”

Provjeri/naturalnews.com

Foto naslovnice: screenshot naturalnews.com

P O D I J E L I !

Provjeri

Spremni za istinu?

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije