Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiMacron upozorava da „Ovom dobu obilja mora doći kraj za spas planete“

Macron upozorava da „Ovom dobu obilja mora doći kraj za spas planete“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Veliki reset

Nakon ljeta obilježenog sušom, velikim šumskim požarima i ratom u Ukrajini, francuski predsjednik Emmanuel Macron održao je oštar govor u srijedu na prvoj sjednici vlade nakon ljetne stanke, upozoravajući na teške mjesece koji dolaze jer se svijet suočava s mogućim “krajem obilja”.

U govoru osmišljenom kako bi pripremio narod za tešku zimu, s naglim porastom cijena energije i inflacije, Macron je rekao:“Vjerujem da smo u procesu proživljavanja prekretnice ili velikog preokreta. Prvo zato što proživljavamo ono što bi se moglo činiti kao kraj obilja”.

“Možda se čini da je trenutak u kojem živimo strukturiran nizom kriza, svaka ozbiljnija od druge”, rekao je Macron, misleći na sušu, požare i oluje koje su pogodile Francusku tijekom ljeta, kao i rat u Ukrajini i poremećaje u globalnoj trgovini.

“Sloboda ima cijenu”, rekao je Macron, pozivajući svoje ministre da budu ambiciozni, a Francuze da prihvate nove politike prilagođene trenutnim okolnostima. “Bitke koje moramo voditi… dobit ćemo samo našim naporima.”

Vladin glasnogovornik Olivier Véran rekao je da se ograničenje cijena energije, koja su pomogla kućanstvima da se nose s rastućom inflacijom, ne mogu nastaviti “beskonačno”. Cijene plina u Francuskoj trenutno su zamrznute i postoji gornja granica za povećanje cijena energije, ali ograničenja cijena istječu krajem godine.

Uvedena ograničenja su pomogla da se francuska inflacija održi nižom od stopa koje su imale mnoge zemlje članice EU-a, ali su te mjere znatno opteretile državnu blagajnu.

Vlada će u rujnu predstaviti zakone kako bi ubrzala projekte energetske infrastrukture i kako bi izradila kratkoročni plan za osiguranje opskrbe energijom za zimu, rekao je Véran.

Francuska također radi na “planu za obuzdavanje energije” za koji je Macron rekao u srpnju da će tražiti od svih građana da se obvežu na štednju energije, uključujući takve prakse kao što je gašenje svjetla pri izlasku iz ureda. Francuska se manje od nekih susjeda EU-a oslanja na uvoz plina iz Rusije, koji čini oko 17% njezine potrošnje plina, ali zabrinutost oko opskrbe ipak ostaje.

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije