Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiMađarski premijer Viktor Orbán upozorava da će spašavanje Ukrajine uništiti Europu za...

Mađarski premijer Viktor Orbán upozorava da će spašavanje Ukrajine uništiti Europu za generacije

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Mudro zbori

Mađarski premijer Victor Orbán upozorio je da će europske politike koje zagovaraju masovno zajedničko zaduživanje među državama članicama EU-a kako bi se nastavilo financirati otpor Ukrajine ruskoj invaziji imati razorne posljedice.

Mađarski čelnik poručio je “Dobro jutro, Mađarsko!” u petak da će sankcije EU-a na rusku energiju sigurno propasti i da će “ne samo naša djeca, već i naši unuci trpjeti posljedice” sheme masovnog zaduživanja koju je predložila EU. Dodao je da će potencijalnoinsolventne države također trebati potporu.

Orban je ponovio protivljenje Mađarske i predložio da bi sporazumi o podršci Ukrajini trebali biti na nacionalnoj razini putem bilateralnih sporazuma između pojedinačnih zemalja.

Istaknuo je da se „Ukrajina sada našla u situaciji u kojoj nije sposobna funkcionirati kao neovisna nacija zbog sukoba koji je u tijeku, i dok joj je kratkoročno potrebna pomoć susjeda i saveznika, nije na Bruxellesu da o tome govori u ime svih država članica.“

Štoviše, Orban vjeruje da bi sve daljnje sankcije ruskom plinu ili nuklearnoj energiji imale “tragične posljedice” i ustvrdio je da bi Mađarska trebala biti izuzeta od takve odluke. 

“Suočavamo se s teškom zimom, Ukrajina je u sve težoj situaciji, Rusija trpi poteškoće, ali njeni prihodi od energenata su na vrhuncu, tako da politika sankcija nije postigla cilj”, rekao je, objasnivši da dok Mađarska neće podlijegati nadolazećoj zabrani europskog uvoza ruske nafte, i dalje će biti pod utjecajem “učinaka napuhavanja cijena sankcija”.

“Uvijek smo postizali vlastite nacionalne ciljeve u pregovorima o sankcijama, stoga s dobrim nadama sudjelujemo u raspravi o devetom paketu”, zaključio je Orban, napominjući da je “pritisak stalan”, te da se Mađarska mora konstantno boriti za zaštitu vlastitih interesa.

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije