Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiMainstream izvještava o „globalnom rekordu prosječnih temperatura“ i „nikad toplijem lipnju“

Mainstream izvještava o „globalnom rekordu prosječnih temperatura“ i „nikad toplijem lipnju“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Vruće ljeto

Kako piše Times i prenosi jutarnji.hr, prema mjerenjima američkih znanstvenika, ovaj je ponedjeljak bio najtopliji dan ikada zabilježen jer je globalna prosječna temperatura po prvi puta premašila 17 stupnjeva Celzijevih.

„Prosječna dnevna temperatura zraka na površini planeta 3. srpnja bila je 17,01 stupanj Celzijev. Izmjerila je to američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu.

Premašilo je to prijašnji rekord od 16,92 C od 24. srpnja prošle godine. Prosječna svjetska temperatura zraka, koja obično varira između 12 i nešto ispod 17 stupnjeva svakog dana u godini, iznosila je u prosjeku 16,2 stupnjeva početkom srpnja od 1979. godine otkad ta mjerenja postoje, i 2000. godine.“

Znanstvenici kažu da su klimatske promjene u kombinaciji s pojavom El Nina krive za novi prosječni dnevni temperaturni rekord.

„Nažalost, čini se da je ovo samo prvi u nizu novih rekorda ove godine jer rastuće emisije ugljičnog dioksida i stakleničkih plinova zajedno s El Ninom podižu temperature na nove vrhunce“, kaže Zeke Hausfather, znanstveni istraživač s Berkleya.

„To se događa posvuda. Ovi će se rekordi samo nastaviti rušiti i sada je vrijeme da im pristupimo s hitnošću kako bismo bili sigurni da idemo prema rješenjima i odgovorima koji imaju smisla za sve“, kaže Kathryn Bowen, zamjenica direktora Melbourne Climate Futures.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je u utorak potvrdila da je povratak El Nina upravo u tijeku:

„Pojava El Nina će uvelike povećati vjerojatnost rušenja temperaturnih rekorda i izazivanja ekstremnih vrućina u mnogim dijelovima svijeta te u oceanima“, rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas i dodao da su rana upozorenja od velike važnosti za spašavanje života.

Također, prema Službi EU za klimatske promjene Copernicus, ovaj lipanj je „najtopliji lipanj na globalnoj razini s nešto više od 0.5 stupnjeva Celzijevih iznad prosjeka razdoblja od 1991. do 2020., nadmašivši prethodno rekordni lipanj 2019. značajnom razlikom.“

Provjeri/jutarnji.hr/index.hr

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije