Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiMeksiko zabranjuje GMO kukuruz i službeno traži međunarodne ugovore o žitaricama na...

Meksiko zabranjuje GMO kukuruz i službeno traži međunarodne ugovore o žitaricama na uvid

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Stop otrovima

Kako donosi Reuters, zamjenik ministra poljoprivrede Meksika, Victor Suarez, izjavio je kako ta država razmatra izravne sporazume s poljoprivrednicima u SAD-u, Argentini i Brazilu kako bi se osigurao uvoz genetski nemodificiranog kukuruza, dodajući da se zabrana GM kukuruza 2024. neće mijenjati.

Suarez je rekao da je Meksiko na putu da prepolovi svoj američki uvoz žutog kukuruza, koji se prvenstveno koristi za stočnu hranu, kada zabrana stupi na snagu 2024. putem povećane domaće proizvodnje.

Kako bi nadoknadila nedostatak, zemlja će razmotriti mogućnost sklapanja poslova s ​​poljoprivrednicima u drugim zemljama za uzgoj ne-GM kukuruza, rekao je Suarez, te dodao kako postoje mnoge alternative uvozu ne-GMO žutog kukuruza iz SAD-u.

Meksiko je jedan od najvećih svjetskih kupaca kukuruza, a trenutno uvozi oko 17 milijuna tona američkog žita godišnje, od čega je velika većina žuti kukuruz za stočnu hranu.

Dekret meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora iz 2020. ima za cilj postupno ukidanje GM kukuruza i herbicida glifosata do 2024. Podržavatelji kažu da GM sjeme može kontaminirati prastare autohtone sorte Meksika i ukazuju na istraživanja koja pokazuju štetne učinke glifosata.

Američki poljoprivredni lobiji tvrde da će zabrana prouzročiti milijarde dolara ekonomske štete objema zemljama i pozvali su Washington da je ospori prema trgovinskom paktu SAD-a, Meksika i Kanade (USMCA).

MAIZALL, međunarodna komora koja zastupa uzgajivače u Argentini, Brazilu i SAD-u odgovorna za više od 80% svjetskog izvoza kukuruza, rekla je da neće promijeniti svoje metode proizvodnje kukuruza u ne-GM kako bi se prilagodila Meksiku. Izrazili su skepticizam da Meksiko može pronaći dovoljno kukuruza koji nije GM da zadovolji svoje potrebe.

Suarez je rekao da ne vjeruje da dekret Meksika predstavlja ikakvo kršenje USMCA-e, rekavši da zemlja “nije u obvezi kupovati i uzgajati GM kukuruz”.

“Poštujemo i brinemo za (trgovinski pakt), ali USMCA nije Bog, niti je to naš ustav”, rekao je Suarez.

Meksiko će se vjerojatno oglasiti u drugoj polovici 2023., rekao je Suarez na pitanje hoće li Meksiko razjasniti budućnost američkog uvoza. Rekao je da neće biti izmjena uredbe.

Kao dio kampanje Lopeza Obradora da Meksiko učini samodostatnim u svemu, od energije do hrane, lokalna proizvodnja kukuruza lagano je porasla 1-2% godišnje putem besplatnih gnojiva, proširenja navodnjavanja i drugih poticaja, uglavnom za mala i srednja poljoprivredna poduzeća.

Provjeri/reuters.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije