Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaEkonomijaMMF predstavlja globalni CBDC – „Unicoin“

MMF predstavlja globalni CBDC – „Unicoin“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Ekonomska pornografija

Dok protivnici digitalnih valuta središnje banke (CBDC) postaju sve glasniji u svojim kritikama ove vrste digitalnih verzija papirnatog novca koje mnoge zemlje usvajaju ili su blizu tome, jedan od stupova financijskog globalizma, Međunarodni monetarni Fond (MMF), vrlo je jasno iznio svoj stav.

Na proljetnim sastancima MMF-a ove godine najavljena je vlastita “digitalna valuta međunarodne središnje banke” pod nazivom Univerzalna monetarna jedinica (UMU ili Unicoin).

MMF je u izjavi rekao da UMU funkcionira poput CBDC- a i da je legalna i globalna novčana roba. Svrha ove posebne iteracije CBDC-ova je osigurati provedbu bankarskih propisa, kao i zaštititi “financijski integritet međunarodnog bankovnog sustava”.

Ovu će valutu koristiti banke putem SWIFT kodova i bankovnih računa povezanih s UMU digitalnim novčanikom.

Shema bi trebala omogućiti digitalna prekogranična plaćanja po uzoru na SWIFT i obećava najbolje veleprodajne tečajeve valuta obračuna i poravnanje u stvarnom vremenu, “zaobilazeći korespondentni bankovni sustav”.

Istovremeno, dužnosnici MMF-a trenutni prekogranični platni sustav opisuju kao spor, skup i rizičan, izjavljujući da cilj UMU-a nije poremećaj međunarodnog monetarnog sustava – kakav jest – već njegovo daljnje “jačanje”.

I ne samo to, već se čini da je MMF spreman promijeniti naziv pojma “kripto” – koji se obično povezuje s decentraliziranim digitalnim valutama koje izostavljaju središnje banke i vlade izvan jednadžbe. “Kripto 2.0” je način na koji bi MMF plasirao UMU, a vjerojatno i CBCD općenito.

U međuvremenu, kritičari CBDC-a koriste snažne riječi kako bi izrazili svoje protivljenje tom trendu, a neki ga nazivaju putem prema financijskom ropstvu koje je uvijek zgodan pratilac političke tiranije.

Više kritika odnosi se na to da se CBDC-ovi smatraju načinom uvođenja društvenih kreditnih bodova i digitalnih osobnih iskaznica, čime pojedinci u potpunosti prepuštaju vladi kontrolu nad vlastitom imovinom i/ili iznosom koji troše.

Za razliku od gotovine i decentraliziranih kriptovaluta, strahuje se da će CBDC značiti kraj privatnim financijskim poslovima i dovesti do još većeg nadzora od strane vlasti.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije