Utorak, 7 veljače, 2023
NaslovnicaVijestiMožete odahnuti! Napokon stiglo „ažurirano“ cjepivo ispitano samo na miševima

Možete odahnuti! Napokon stiglo „ažurirano“ cjepivo ispitano samo na miševima

5
(36)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Potpuni luđaci

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je upotrebu novog, ažuriranog buster „cjepiva“ protiv COVID-a, tvrtki Pfizer i Moderna, dizajniranog za zaštitu od Omikron varijante za starije od 18 godina i Pfizer „cjepiva“ za djecu od 12 godina naviše.

Krajem prošlog mjeseca predsjednik uprave i glavni izvršni direktor Pfizera Albert Bourla, rekao je slijedeće:

“Nakon što smo brzo povećali proizvodnju, u poziciji smo odmah započeti distribuciju bivalentnih pojačivača Omicron BA.4/BA.5, ako bude odobreno, kako bismo zaštitili pojedince i obitelji dok se pripremamo za potencijalne jesenske i zimske valove”.

Brzina je zahvaljujući ubrzanoj strategiji koja preskače uobičajene korake u procesu testiranja, a jedan od njih je i testiranje na ljudima. Naime, ovaj booster je testiran samo na miševima, zbog čega su se neki znanstvenici zapitali jesu li podaci dovoljni da osiguraju sigurnost i učinkovitost.

Ali “pogrešna je predodžba”, kaže Neil Maniar, profesor prakse na Northeastern Bouve College of Health Sciences, „da se pojačivač razvija samo pomoću podataka o miševima, s obzirom na to koliko sada znamo o temeljnoj tehnologiji cjepiva. Nije da gledamo nešto potpuno novo. Ono što gledamo je evolucija nečega o čemu već imamo dobru količinu podataka,” uključujući dokaze iz stvarnog svijeta o učinkovitosti širom svijeta. Podaci o miševima, kaže, doista su pogodni za razumijevanje učinkovitosti pojačivača protiv BA.4 i BA.5.“

Da nije tragično, bilo bi smiješno…

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 36

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije