Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiNa Zapadu sve više raste broj legalnih samoubojstava

Na Zapadu sve više raste broj legalnih samoubojstava

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Mi ćemo vam pomoći…

U nekoliko zemalja diljem svijeta već je legalizirana pomoć pri vlastitom umiranju ili asistirano samoubojstvo, čiji broj u posljednje vrijeme raste.

Praksa samoubojstva uz pomoć lijekova (?) i eutanazije, gdje liječnici (?) daju smrtonosne doze na zahtjev pacijenta, legalna je u Nizozemskoj, Belgiji i Luksemburgu od 2000.-tih, kao i u Švicarskoj od osamdesetih godina prošlog stoljeća.

U protekle dvije godine, Španjolska, Austrija i Novi Zeland su legalizirale eutanaziju i pomoć u samoubojstvu.

Slični zakoni su također stupili na snagu u nekoliko australskih država, počevši od Viktorije 2019. i Zapadne Australije 2021. Preostale države u zemlji, osim Sjevernog teritorija, primijenit će ove zakone do 2023. godine.

U SAD-u, prve države koje su legalizirale asistirano samoubojstvo bile su Oregon 1994. godine, Washington 2008., Montana 2009. (odlukom državnog Vrhovnog suda) i Vermont 2013.

Gdje je asistirano samoubojstvo legalno – Statista

Broj država koje su usvojile ovu praksu je u posljednje vreme porastao, kad je legalizirana u Kaliforniji i Koloradu 2016. godine, Havajima, New Jerseyu i Maineu 2019. i Novom Meksiku 2021. Aktivna eutanazija je i dalje ilegalna u Americi.

Kolumbija je legalizirala eutanaziju 2015. i pomoć u samoubojstvu ove godine, a obje vrste su također postale legalne u Kanadi 2015. godine.

U Italiji i Njemačkoj, nacionalni parlamenti se trenutno bore s usvajanjem zakona o asistiranom samoubojstvu, nakon što su predmeti na visokim sudovima odlučeni u korist zagovornika te prakse.

Za izbor vrste asistiranoga umiranja, kao i tko se može kvalificirati za njih uveliko variraju širom svijeta, u rasponu od pacijenata koji se smatraju neizlječivo bolesnim ili onih koji pate od degenerativne bolesti, do onih koji imaju jake bolove.

Provjeri/dnevniplus.com/Statista

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije