Nedjelja, 21 travnja, 2024
NaslovnicaWake upNajnovije istraživanje koje opravdava geoinženjering koji je već u tijeku?

Najnovije istraživanje koje opravdava geoinženjering koji je već u tijeku?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zaprašivanje

Kako donosi bug.hr, Skupina znanstvenika objavila je u časopisu Environmental Research Communications rad koji predlaže ispuštanje aerosola visoko u Zemljinoj atmosferi, u blizini sjevernog i južnog pola, kako bi se time smanjili učinci globalnog zagrijavanja.

Da već duže vrijeme ne pratimo stanje na nebu iznad nas i ne pišemo na ovu tematiku, pomislili bi, evo samo još jedne lude znanstvene ideje. Očigledno su „znanstvenici“ dobili zadatak da počnu pisati o nečemu što se provodi, po svemu sudeći, već jako dugo vremena.

Kako dalje donosi članak, „ovaj neobični i kontroverzni plan“ uključuje zaprašivanje oko Arktika i Antarktika, dakle na 60° zemljopisne širine i dalje, aerosolom sumporovog dioksida.

Čestice koje bi se tako našle u atmosferi vjetrovi bi odnijeli iznad Zemljinih polova, a one bi tamo služile kao “sjenilo”. Blokiranjem manjeg dijela Sunčevog zračenja mogle bi smanjiti zagrijavanje polova, pa samim time i potaknuti ponovno smrzavanje polarnog leda ili spriječiti njegovo daljnje propadanje, potaknuto globalnim zatopljenjem.

Znanstvenici kažu kako bi “samo” oko 13 milijuna tona ovog aerosola, raspršenoga u proljeće i ljeto, na visini od oko 25 kilometara i na pravim mjestima, moglo smanjiti prosječnu temperaturu na polovima Zemlje za oko 2°C.

A sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela. Naime, u studiji se lamentira i postavlja kao primarni izazov – kako i čime raspršiti tolike količine materijala. Što biste vi rekli, onako na prvu, iz iskustva učestalog gledanja u nebo, a da niste nikad pročitali ovu studiju?

U članku se spominju ranija istraživanja koja su se bavila modelima letjelica koje bi imale mogućnost letjeti na potrebnoj visini i raspršivati kemikalije, te se zaključuje kako takve letjelice trenutačno ne postoje, pa bi ih bilo potrebno razviti. A najbliže što sada imamo su zrakoplovi tipa Boeing 747-400, koji bi mogli tek djelomično, i uz velike modifikacije, poslužiti za ovakvo zaprašivanje.

Bingo! Pogodili ste!

Prijedlog zrakoplova za raspršivanje nad polovima (studija)

Sad pogledajte gornju sliku prijedloga zrakoplova koji bi bio, prema znanstvenicima, pogodan za raspršivanje čestica nad polovima, te nakon toga niz slika koje su fact-checkeri u proteklom razdoblju označavali kao “fake” i “teorije zavjere”. Ima li podudarnosti?

Nadalje, u radu se analizira i ekonomska strana poduhvata, te se zaključuje da bi cijena ovog programa spuštanja temperature za oko 2°C bila bi oko 11 milijardi dolara godišnje. Ti iznosi su, kažu znanstvenici, relativno jeftini u odnosu na cijenu posljedica globalnog zatopljenja ili u usporedbi s troškovima izvlačenja ugljikovog dioksida iz atmosfere (?).

Procjenjuje se kako bi za ovo zaprašivanje bilo potrebno odraditi oko 175 tisuća letova godišnje, što bi u atmosferu izbacilo dodatne količine ugljikovog dioksida, stakleničkog plina koji ima sasvim suprotan učinak. Istraživači poručuju kako bi se ipak isplatilo uči u ovaj projekt, jer bi „koristi bile veće od štetnosti“ tih letova. Opet ova poznata rečenica!

Autori studije kažu da bi njihov program izravno utjecao na manje od 1% ljudske populacije, koja živi sjevernije i južnije od 60° zemljopisne širine, ali očekuju da bi vladajući i nadležni regulatori bili oštro protiv takvog programa, pa bi se on morao isključivo koncentrirati na polove.

Ili to, ili ga provoditi tajno i ilegalno kao i do sada….

Provjeri/bug.hr

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Conscious Pilat

VEZANO

najnovije