Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upNajveća stanica za punjenje električnih vozila na svijetu pokreću generatori na dizel

Najveća stanica za punjenje električnih vozila na svijetu pokreću generatori na dizel

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Zelena“ prevara

Harris Ranch Tesla Supercharger stanica s 98 mjesta za punjenje električnih vozila, impresivno je postrojenje u Coalingi u Kaliforniji.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk 2017. godine je rekao kako se „svi Supercharger-i u mreži proizvođača automobila pretvaraju u solarne“, te da će „se s vremenom gotovo svi isključiti iz električne mreže”.

A sada surova realnost.

Punjači pune vozila do 80% minimalne razine za samo 20 minuta, ali da bi se osigurala takva vrsta energije za gotovo 100 mjesta potrebno je nešto što solarna energija ne može pružiti, a to su dizelski generatori.

Istraživački novinar Edward Niedermeyer otkrio je da stanicu napajaju dizel generatori skriveni iza Shellove postaje. Novinari u SF Gateu pokušali su saznati koliki je udio električne energije u postaji bio iz generatora, ali nisu uspjeli dobiti odgovor od Tesle.

Stanica nije povezana ni s jednom namjenskom solarnom farmom, što znači da se u odsustvu dizelskih generatora stanica napaja iz kalifornijske strujne mreže.

Prema američkoj Upravi za energiju i informacije, u lipnju 2023., prirodni plin je isporučio gotovo 5000 megavat sati električne energije u Kaliforniji, dok su nehidroelektrični obnovljivi izvori energije isporučili oko 7250 megavat sati.

Još jedan slučaj 

Energetski analitičar i pisac David Blackmon, autor knjige “Apsurdnosti energetske tranzicije“, rekao je za Cowboy State Daily da upotreba generatora na dizelski pogon nije ograničena na stanicu Harris Ranch.

Naime, dok je kupovao u trgovini Whole Foods u Houstonu, opazio je da je tvrtka postavila stanicu za punjenje ispred trgovine za svoje kupce.

“Bilo je to najbolje parkirno mjesto na parkiralištu, i bilo je postavljeno uz mjesta za osobe s invaliditetom”, rekao je Blackmon. 

Rekao je da su iza trgovine bili dizel generatori i kad god bi netko koristio punjače, generatori bi se uključili.

Destabilizirana mreža 

Baš kao što ove stanice za punjenje otkrivaju da ne mogu raditi bez rezervnog fosilnog goriva, povlačenje elektrane na ugljen u Kansasu se odgađa kako bi se zadovoljile energetske potrebe tvornice baterija za električna vozila koja je u izgradnji.

Blackmon je rekao da ove priče dobro ilustriraju nedostatak promišljanja o zahtjevima koji će biti postavljeni na mrežu s povećanjem količine upotrebe električnih vozila.

Dok se ti zahtjevi gomilaju, američka energetska politika nastoji ukloniti ugljen, nuklearni i prirodni plin iz mreže.

Blackmon je rekao da je cijelo ljeto gledao kako teksaška mreža, koja radi odvojeno od ostatka okruga, gotovo kolabira zbog neprestane vrućine.

“Skoro smo imali nestanak struje 24. kolovoza”, rekao je. 

Državna senatorka Cheri Steinmetz rekla je za Cowboy State Daily da unatoč tvrdnjama da samo vjetar i sunce mogu napajati mrežu, nemaju pouzdanost potrebnu da zadovolje potražnju za energijom. Dakle, dijelovi zemlje, poput Texasa, suočavaju se s nestašicom.

“Dodavanje opterećenja potrebnog za električna vozila i transportnu mrežu koja bi ih podržavala pogoršalo bi prijeteće nestašice s kojima se već suočavamo u bliskoj budućnosti ako se energetske politike ne reformiraju”, rekla je Steinmetz. 

Nema izlaza

Blackmon je rekao da je otisak potreban za generiranje dovoljno energije za zadovoljenje svih energetskih potreba uz pomoć vjetra i sunca ogroman. Nisu samo vjetroelektrane, solarne farme i tvornice baterija, tu su i tisuće milja dalekovoda koji povezuju potrošače sa strujom gdje god se ona proizvela u bilo kojem trenutku.

Ovo dovodi u sumnju Muskov plan za napajanje stanica za punjenje pomoću solarne energije.

“Ako je to ono što želi, onda želi samo da punjači rade šest do osam sati dnevno. Ako se napajaju isključivo solarnom energijom, jednostavno nema izlaza iz toga”, rekao je Blackmon.

Musk je dao mnogo uzbudljivih obećanja koja se dosad nisu ostvarila. Netko se potrudio napraviti web stranicu na kojoj će dokumentirati njegova obećanja i koliko je dana prošlo od njihova obećanja.

Musk je također optužen za svoja solarna obećanja. Energetski stručnjak Alex Epstein provjerio je činjenice o Muskovoj tvrdnji da bismo mogli opskrbiti svijet energijom s malim područjem pustinje Sahare i “nekim baterijama”.

Epstein je izračunao da bi dovoljno skladištenja baterija za stvaranje pouzdane mreže koštalo 590 trilijuna dolara samo za baterije. Ne uključuje troškove cjelokupne prijenosne infrastrukture. A baterije bi se morale mijenjati svakog desetljeća.

Provjeri/expose-news.com

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije