Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVijesti„Neočekivani“ porast stope smrtnosti diljem Europe

„Neočekivani“ porast stope smrtnosti diljem Europe

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Kako za koga…

Europske zemlje, kao što su Nizozemska Njemačka, Španjolska, Portugal i Velika Britanija trenutačno bilježe neuobičajeno visoke stope smrtnosti, a koronavirus nije izravan razlog tome.

Od travnja 2022. godine u Europi je naglo porasla smrtnost u prosjeku za 11 posto, a ono što „zbunjuje stručnjake“ jest da ti smrtni slučajevi nisu izravno povezani s „pandemijom koronavirusa“.

U Nizozemskoj, prema de Volkskrantu, jednim od najboljih novina u zemlji, svaki tjedan umire stotine ljudi više nego inače. To znači da se od proljeća bilježi oko 5000 smrtnih slučajeva više u odnosu na razdoblje prije koronavirusa. Znanstvenici su zbunjeni razlogom, ali nizozemske zdravstvene agencije odbijaju objaviti podatke koji stoje iza uzroka smrti zbog, kako agencije kažu, zabrinutosti za privatnost.

Neki su kritizirali ovaj pristup, a popularna nizozemska komentatorica Eva Vlaardingerbroek rekla je da su pitanja zdravstvene privatnosti univerzalno suspendirana kada je nizozemska vlada odlučila provjeriti svačiji status cijepljenja prije nego što počnu ulaziti u restorane i trgovačke objekte.

Međutim, višak smrtnih slučajeva još je gori u drugim zemljama, pa tako najprodavanije njemačke novine Die Welt izvještavaju da je situacija posebno dramatična u Španjolskoj. U srpnju 2022. Španjolska je zabilježila gotovo 10.000 smrtnih slučajeva više nego u istom mjesecu 2019., dok u Njemačkoj rastuća stopa smrtnosti nije tako dramatična, ali ipak zabrinjava.

Do neke mjere, sve veći broj smrtnih slučajeva u Španjolskoj može se pripisati infekcijama koronavirusom, ali samo 1872 smrtna slučaja pripisana su Covidu-19, a još petina je bila posljedica ekstremnih temperatura ovog ljeta (?), prema statistici koju je analizirao Zdravstveni institut Carlos III, koji je specijaliziran za praćenje toplinskih šteta (?).

Međutim, mnoge se smrti ne mogu objasniti, što je priznala i španjolska vlada, koja je naredila detaljnu istragu čiji se rezultati očekuju za šest mjeseci. Neki stručnjaci kažu da je već jasno da se istraživanje ne bi trebalo usredotočiti na Covid-19 ili vrućinu.

“Ni Covid ni toplinski valovi ne objašnjavaju što se ovdje događa”, rekao je Salvador Peiró, voditelj istraživanja pri Zakladi za zdravstvena i biomedicinska istraživanja u Valenciji.

Peiró kaže da je sve veći broj umrlih “neshvatljiv”, prije svega jer među umrlima vidi mnogo starih i kroničnih bolesnika. Unatoč tome što je ova skupina bila u prosjeku visoko cijepljena, oni su i dalje bili pojedinci u najvećem riziku od smrti od Covid-19.

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije