Nedjelja, 21 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiNeom: Počeli radovi na Sci-Fi gradu budućnosti

Neom: Počeli radovi na Sci-Fi gradu budućnosti

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Vladat će tehnokracija

Prvi zadatak bio je prisilno iseliti i raseliti više od milijun Saudijaca iz Jeddaha, od kojih nitko nikada neće živjeti u Neomu. Ovaj izvanredni, visokotehnološki pametni grad gurnut će znanstvenu fantastiku do krajnjih granica s robotskim avatarima, hologramima, letećim taksijem, brzom željeznicom i bez cesta. Sveprisutne značajke nadzora bit će ugrađene u sve.

Ako ste nedavno vidjeli misteriozne oglase tipa Bladerunner koji su se pojavljivali na vašem telefonu za Neom u Saudijskoj Arabiji i pitali se što zaboga gledate, nije iznenađujuće – ovaj futuristički pustinjski razvoj bode oči svojom ambicijom.

S ogromnim proračunom od 500 milijardi dolara, Neom je ključni element saudijskog plana Vision 2030 koji je prvobitno pokrenut 2016. kao dio misije kraljevstva da se diverzificira od svog gospodarstva ovisnog o nafti. Radovi na iskopu započeli su ovaj mjesec duž cijele dužine projekta.

Razvoj je dobio priličan udio skepticizma oko izvedivosti, s nizom članaka u publikacijama od The Guardiana do Financial Timesa, uključujući komentare arhitekata koji zaključuju da je projekt pusti san. Drugi kritičari navode njegove emisije ugljika među širim problemima.

Smješten na obalnom pojasu u Tabuku na sjeverozapadu zemlje, postoje tri područja Neoma koja su službeno najavljena — prvenstveno The Line, linearni grad s utopijskim prizorima kao iz holivudskog filma.

Vezano: Tehnokracija je luda, anti-ljudska i PROPAST ĆE

Sastavljen od dva paralelna položena nebodera koji sijeku pustinju u dužini od 170 kilometara od obale do planina, Linija će biti široka 200 metara i vinuti se u visinu od 500 metara (više od većine tornjeva na svijetu) — i za dodatnu nadrealnog dodira, sa svih će strana biti obavijen gigantskim ogledalima.

Projekt se temelji na novom konceptu “urbanizma nulte gravitacije”, što je ideja vertikalne slojevitosti gradskih funkcija, dok se stanovnicima omogućuje neprimjetno kretanje u tri smjera (gore, dolje i poprijeko). Kad bude dovršen, mogao bi primiti do 9 milijuna stanovnika.

Cinizam prema projektu je nešto što čelnici Neoma priznaju, ali oštro odbacuju.

“Želim biti jasan u vezi ovoga – Neom je složen, hrabar i vrlo ambiciozan pothvat i zasigurno ga nije lako izvesti”, rekao je Antoni Vives, glavni službenik za urbano planiranje u Neomu, za CNBC.

“Ali mi snažno napredujemo i uzbudljivo je vidjeti kako vizija oživljava.”

Dok je izgradnja ovog “Oza Bliskog istoka” tek u početnim fazama, već postoji pritisak da se privuku vrhunski međunarodni talenti iz industrija kao što su turizam, tehnologija i zabava da dođu živjeti i raditi. Čini se da na stolu ima dovoljno novca za privlačenje talenata, a neka izvješća sugeriraju da Neom plaća najvišim rukovoditeljima čak 1,1 milijun dolara godišnje.

Za one koji naprave iskorak, prijavit će se za svijet bez cesta, bez automobila — samo leteći taksiji — plus brza željeznica s tranzitnim vremenom od kraja do kraja od samo 20 minuta. Tu su i robotski avatari i hologrami koji će postati dio svakodnevnog života.

Ostala planirana područja Neoma su Oxagon, “vrata prema naprednim i čistim industrijama”, koji će postati najveći plutajući industrijski kompleks na svijetu – i Trojena, cjelogodišnja destinacija sa suhim planinskim zrakom, skijaškom stazom, brdskim biciklizmom, vodenim sportovima, wellness sadržajima i interaktivnim rezervatom prirode.

Provjeri/technocracy.news

Foto naslovnice: screenshot technocracy.news

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije