Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiNizozemska studija kaže da su potrebni veći porezi na meso i letove...

Nizozemska studija kaže da su potrebni veći porezi na meso i letove kako bi se postigli klimatski ciljevi te zemlje

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Samo za bogate

U novom izvješću, vladina ministarstva izdala su oštro upozorenje premijeru Marku Rutteu i njegovoj vladi, navodeći da su potrebne oštrije mjere ako Nizozemska želi postići ciljeve utvrđene Pariškim klimatskim sporazumom.

Nizozemska namjerava smanjiti emisije za 60 posto do 2030.

Pariški sporazum, koji su predstavnici Nizozemske potpisali još 2015., navodi da do 2030. zemlja treba smanjiti emisije stakleničkih plinova za 55 posto u odnosu na razine iz 1990. godine. Sadašnja koalicijska vlada obvezala se smanjiti emisije štetnih plinova za 60 posto, kako bi se prilagodila svim potencijalnim zastojima.

Iako je do 2030. ostalo samo nekoliko godina, opsežna studija koju su proveli državni službenici koji rade u nekoliko vladinih odjela zaključila je da je Nizozemska daleko od postizanja svojih ciljeva – doista, studija objavljena krajem prošle godine otkrila je da je zemlja umjesto toga na putu da smanji emisije između 39 i 50 posto.

Veći porezi na meso i letove potrebni za postizanje nizozemskih klimatskih ciljeva

Istraživači kažu kako će biti potrebno poduzeti oštre mjere ako se zemlja nada značajnom smanjenju emisija u idućih sedam godina. U izvješću navode niz potencijalnih rješenja, od kojih su mnoga usmjerena na povećanje poreza na proizvode i usluge s visokim emisijama.

Na primjer, istraživači savjetuju vladi da poveća poreznu stopu na plin uz istodobno smanjenje poreza na električnu energiju, u nadi da će to potaknuti stanovnike na smanjenje potrošnje plina i traženje drugih ekološki prihvatljivijih izvora energije. Slično tome, u izvješću se poziva na veći porez na meso i mliječne proizvode. Prihod od poreza mogao bi se tada iskoristiti za ulaganje u održivije poljoprivredne tehnologije.

Konačno, u onome što će vjerojatno biti jedan od kontroverznijih planova navedenih u izvješću, istraživači pozivaju na još jedno povećanje poreza na putnike, posebno za letove na duge relacije. Početkom 2023. porezna stopa na letove porasla je sa 7,95 eura na 26,43 eura po karti, ali studija tvrdi da to nije dovoljno. Umjesto toga, predlažu povećanje poreza na između 75 i 150 eura po karti za udaljenosti veće od 2.500 kilometara.

Vladina ministarstva pozivaju na veće poreze i oštriju politiku

Predložene izmjene utjecale bi na transport, stanovanje i prehrambenu politiku u Nizozemskoj, kao i na poljoprivredu i druge industrije. Neke od drugih ključnih mjera utvrđenih u studiji uključuju: Povećanje porezne stope na neelektrična vozila

Osiguravanje da svi iznajmljeni automobili budu električni od 2025. godine

Provedba promjena kako bi se bolje spriječilo rasipanje hrane

Poticanje građana i stanovnika da jedu više proteina na biljnoj bazi

Osiguravanje izolacije svih kuća u vlasništvu vlasnika od 2025. godine

Pooštravanje zahtjeva propisa o izolaciji za kuće (npr. sve stambene nekretnine moraju imati energetski razred od najmanje B od 2033.)

Osiguravanje da poljoprivrednici smanje broj stoke za 30 posto.

Istraživači procjenjuju kako bi provedba predložene politike zemlju koštala oko 7 milijardi eura. Reagirajući na savjete, ministar klime i energetike Rob Jetten izjavio je kako se o mnogo toga može razgovarati i odlučiti. “Sada postoji cijeli izbornik mogućih mjera koje možemo koristiti. Bit će puno političkih rasprava o tome. U konačnici, želim predstaviti paket u kojem svi mogu sudjelovati”, izjavio je Jetten, a prenosi NOS. On je spreman predstaviti svoj plan u proljeće.

Provjeri/www.iamexpat.nl

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije