Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeNjima u inat – pravo na nadu kao izazov sadašnjosti

Njima u inat – pravo na nadu kao izazov sadašnjosti

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Zlo vrijeme za dobro

Gotovo istovremeno s proglašenjem pandemije intenzivirano je promoviranje nezdravih načela političkog i društvenog poretka. Poznato nam je kako totalitarizam ne poznaje niti priznaje osobnost te da je jedan od njegovih postulata upravo javna poslušnost.

Slijedom rečenoga, svjedoci smo prekonoćne pojave svih onih poslušnih mikro autoriteta koji su jedva dočekali svojih pet minuta slave i dobili priliku da ispune svoju patološku potrebu za treniranjem strogoće. Strukture grijeha su im omogućile da budu instalirani na pragove institucija kojima je inače svrha služiti svakom građaninu. Uvođenjem tzv. reda i razvrstavanjem ljudi na one s Covid potvrdama i one bez njih, oni daju svoj doprinos jednom novom elitizmu.

Screenshot Jutarnji list (Marko Lukunic/POOL/PIXSELL)

Moralni je život ono što nam se događa u odnosu prema drugome. Što to znači da naš moralni život započinje s poštivanjem onoga što nismo mi? Ako moral uključuje beskrajni izazov izlaska iz nas samih u svijet drugoga (drugih), onda drugima moramo nastojati odgovoriti na način koji vodi zajedništvu i obogaćenju a ne k strahu i poništenju. Drugim riječima: ako je postojanje bitno odnosno, onda udaljiti se od drugih znači početi nestajati. (Ivan Koprek „Zlo vrijeme za dobro“)

S druge strane, izgleda da nada i dišpet itekako idu ruku pod ruku. Vidimo kako se empatija i solidarnost utjelovljuju kroz, doslovno, planetarno nicanje brojnih inicijativa no i ne samo to. Događa se da unutar nametnutog bezakonja pojedinci uspijevaju djelovati temeljem ispravne savjesti i u pravnim okvirima, čak i kada se to čini nemoguće i neizvedivo. Sigurno je svatko od nas svjedočio takvim trenutcima…

Koliko god to željeli, ne možemo ovdje ispričati pozitivne primjere niti iznositi pojedinačne zahvale osobama koje nisu odvratile pogled u drugu stranu kada nam je pomoć bila potrebna, kako ih ne bismo pri tome ugrozili.

Svakako smatramo kako je važno odati priznanje svim onim mudrim kreativcima koji s odmjerenom dozom prkosa svakodnevno čine autentični iskorak prema dobru, koje je danas zapravo rizik! Svjesni smo da odolijevaju kušnji prebrojavanja 30 srebrnjaka te, unatoč svemu, odvažno poštuju humana mjerila.

Ovim putem javno izražavamo podršku Vama koji intervenirate kako biste ispravili nepravedna stanja i tako neutralizirali zlo društvene patologije. S iskrenom zahvalnošću, pamtit ćemo Vas kao (ne)znane junake današnjice koji, Njima u inat, prkosite pokušajima rasčovječenja svih odnosa i, u konačnici, društva kakvog poznajemo.

Sibylla

VEZANO

najnovije