Utorak, 23 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiNova islandska studija pokazuje da reinfekcije Covidom rastu proporcionalno s brojem primljenih...

Nova islandska studija pokazuje da reinfekcije Covidom rastu proporcionalno s brojem primljenih doza

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Još jedna u nizu…

Sjeća li se itko još uzbuđenja krajem 2020. kada su cjepiva protiv COVID-19 konačno bila na vidiku? Rezultati ispitivanja bili su izvrsni i obećavali su kraj pandemije 2021. Glavna briga bila je “dostupnost” cjepiva i, naravno, “pravedna” raspodjela među zemljama.

Mnogi su povjerovali u tu priču, čak i ako su brojni znanstvenici izrazili sumnju u učinkovitost cjepiva protiv infekcije, a uskoro će biti dvije godine otkako su objavljeni rezultati tih ispitivanja. Novi podaci o infekcijama, hospitalizacijama i smrtnosti pokazuju da cijepljenje ne samo da ih ne sprječava, već je kontraproduktivno.

Usprkos tome, zabranjeno je raspravljati o ovoj činjenici. Na primjer, LinkedIn, najveća svjetska internetska profesionalna zajednica, izričito zabranjuje sadržaj koji skreće pozornost na potencijalne štete od cjepiva ili kako bi ona mogla biti kontraproduktivna. Na istom kolosijeku su i Facebook i Twitter.

Neke od tvrdnji koje LinkedIn zabranjuje.

Na primjer, zabranjeno je reći da cjepiva protiv COVID-19 mogu uzrokovati smrt, čak i ako brza pretraga na internetu pokaže potvrđene slučajeve kod kojih nema sumnje u uzročnost. Također je zabranjeno dijeliti dokaze koji pokazuju višu stopu zaraze među cijepljenim u odnosu na necijepljene.

Stoga će biti zanimljivo vidjeti kako će te platforme reagirati na one koji dijele rezultate novog istraživanja objavljenog 3. kolovoza u Jama Network Openu . U pismu se opisuju rezultati studije koja je pratila ponovnu zarazu kod svih Islanđana koji su prethodno bili zaraženi, tijekom vala Omicron, između 1. prosinca 2021. i 22. veljače 2022.

Studija pokazuje vjerojatnost ponovne infekcije do 15,1% među osobama u dobi od 18 do 29 godina, koja opada s godinama. Ponovna infekcija nije iznenađujuća s obzirom na stope ponovnih infekcija zabilježene u svijetu nakon pojave Omicrona, iako su autori očekivali nižu stopu.

Sve dobne skupine, osim onih u dobi od 17 godina i mlađih i onih u dobi od 50 do 74 godine pokazuju stope zaraze koje rastu s brojem doza cjepiva.

No, najzanimljiviji dio je usporedba po cijepnom statusu. Pokazuje da za većinu dobnih skupina, oni koji su primili dvije ili više doza imaju veću vjerojatnost da će se ponovno zaraziti nego oni koji nisu primili nijedno cijepljenje ili su primili jednu dozu. Razlika je mala, ali je statistički značajna. Prema vlastitim riječima autora: “Iznenađujuće, dvije ili više doza cjepiva bile su povezane s nešto većom vjerojatnošću ponovne infekcije u usporedbi s jednom dozom ili manje.”

Provjeri/dailysceptic.org

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije