Ponedjeljak, 22 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiNova, još jača razina medijske cenzure dolazi početkom 2023.

Nova, još jača razina medijske cenzure dolazi početkom 2023.

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Provjeri

Kako se pohvalila na svojem portalu, N1 Hrvatska postaje dijelom jednog od „novih europskih središta za borbu protiv dezinformacija.“ Projekt započinje 1. siječnja 2023. i trajat će 30 mjeseci, a njegova je vrijednost 1,8 milijuna eura.

Početkom prosinca, Europska komisija odabrala je šest novih regionalnih hubova koji će postati dijelom Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO). Među njima je Adria Digital Media Observatory (ADMO) čiji je cilj „borba protiv dezinformacija u digitalnim medijima na području Hrvatske i Slovenije.“

Uz nositelja projekta Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, partneri na projektu su: Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, GONG, Adria News d.o.o. (N1 televizija), Agence France Presse (AFP), Xwiki (Francuska) i Oštro (Slovenija).

„Cilj ADMO-a je stvaranje i osiguranje dugoročnog razvitka hrvatsko-slovenskog neovisnog središta za nadzor digitalnih medija, sastavljenog od multidisciplinarne zajednice akademskih istraživača, provjeravatelja činjenica, medijskih praktičara, novinara i predstavnika civilnog društva, koji su sposobni otkriti i analizirati kampanje dezinformiranja te pružiti potporu u jačanju kolektivnog odgovora na prijetnje dezinformacija“, rekao je glavni koordinator projekta i pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku profesorMato Brautović.

Kako se kaže u članku, preko ADMO-a će se osigurati „kontinuirana proizvodnja provjere činjenica u Hrvatskoj i Sloveniji.“ Timovi komunikologa, politikologa i psihologa sa sveučilišta radit će niz istraživanja i publikacija o sadržaju dezinformacija, njihovim izvorima, podrijetlu narativa, njihovom prihvaćanju i razotkrivanju, kao i ulozi međunarodnih aktera u širenju dezinformacija.

Također, provodit će se kampanje medijske pismenosti, a Fakultet elektrotehnike i računarstva bavit će se razvojem AI softwarea za „ranu detekciju dezinformacija.“ ADMO će biti i referentna točka za nadzor provedbe Kodeksa postupanja protiv dezinformacija (Code of Practice on Disinformation) u Hrvatskoj i Sloveniji.

Sa šest novih EDMO centara, uz osam postojećih, mreža se sada proteže na svih 27 država članica EU i Norvešku. Uz ADMO konzorcij, početkom iduće godine s radom počinju i LAKMUSZ, koji će djelovati u Mađarskoj, GADMO koji je njemačko-austrijski hub, BROD, koji će raditi u Bugarskoj i Rumunjskoj, MedDMO, koji pokriva Grčku, Maltu i Cipar, te BECID koji se proteže na Estoniju, Litvu i Latviju.

Dakle, nije problem prozrijeti namjeru s konačnim ciljem gušenja izvora „nepoželjnih“ informacija, koji objavljuju vijesti izvan službenog narativa i zbog kojih plan porobljenja i zaglupljivanja nije baš najbolje prošao na ovim prostorima.

Provjeri/N1info.hr

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije