Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiNova pravila EU-a o digitalnom ID-u stupaju na snagu za nekoliko dana

Nova pravila EU-a o digitalnom ID-u stupaju na snagu za nekoliko dana

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Digitalni zatvor

Nova pravila EU-a o digitalnoj identifikaciji, Uredba o digitalnom identitetu (eIDAS 2.0), uskoro će stupiti na snagu 20. svibnja. Ona nalaže usklađivanje od strane Big Tech-a i zemalja članica u podršci novčaniku digitalnog identiteta ili EU Digital Identity (EUDI).

Međutim, prema trenutnom statusu sustava, rad na EUDI novčaniku nije dovršen jer je za 2025. godinu planirano nekoliko pilot projekata za konsolidaciju procesa provedbe pravila.

Prema okviru koji je nedavno donijelo Europsko vijeće, a koji je sada i službeno objavljen, rok da digitalni ID novčanik bude priznat i dostupan je 2026. Za sada će se koristiti u nekoliko scenarija, uključujući pristup državnim uslugama i provjera dobi, napominje izvješće.

Iako shema novčanika do 2026. godine mora postati potpuno funkcionalna, zasada ona neće biti obvezna za građane 27 članica EU-a, a za one koji se ne odluče uključiti u ovaj program obećana je zaštita od diskriminacije. Rekli bi neki, do prve prilike…

Izdavanje digitalnog novčanika, njegovo korištenje ili opoziv bit će besplatni, dok će kod koji pokreće sustav biti “otvorenog koda” – ali uz upozorenje da će zemlje moći “uskratiti određene informacije uz razumno opravdanje”, što god to značilo.

Uredba također ima za cilj očuvati standarde certifikata za autentifikaciju web stranica koji su već uspostavljeni i na snazi.

Neke institucije diljem Europe djeluju entuzijastičnije od drugih po tom pitanju, pa je tako vlada španjolske pokrajine Katalonije pozdravila revidiranu uredbu kao “jasnu promjenu paradigme” koja promiče standardizaciju u bloku i onu koja korisnicima navodno daje “veću autonomiju nad njihovim osobnim podacima.”

Kada je u pitanju provjera dobi, zagovornici nova pravila općenito vide kao pozitivan razvoj, ali nisu u potpunosti zadovoljni da će EUDI Wallet pružiti konačno rješenje.

Tako je nevladina organizacija euCONSENT, osnovana za promicanje paneuropske provjere dobi koristeći eIDAS infrastrukturu, primijetila da implementacija novčanika za ovu svrhu neće biti “prikladna” zbog složenosti otkrivanja “atributa dobi za svaku web stranicu zasebno.”

euCONSENT je posebno primijetio da će se čak i s EUDI novčanikom morati uspostaviti “alternative” za djecu koja su premala da bi novčanik bio povezan s njihovim identitetom.

Digitalni ID-ovi također se mogu koristiti za kontrolu pristupa osnovnim uslugama, potencijalno manipulirajući društvenom ili političkom usklađenošću. Opsežno prikupljanje podataka može dovesti do profiliranja i diskriminacije. Nadalje, ti su ID-ovi podložni hakiranju i krađi identiteta, čime se pojedinci izlažu opasnosti od financijske štete i štete po ugledu. Građani su često prisiljeni sudjelovati bez stvarnog pristanka, a nedostatak transparentnosti i nadzora u tim sustavima povećava rizik od zlouporabe.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot thalesgroup.com

Provjeri

VEZANO

najnovije