Ponedjeljak, 22 travnja, 2024
NaslovnicaWake upOperacija Perestrojka - 1.deo

Operacija Perestrojka – 1.deo

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Kraj istorije?

Geopolitika je kao lavirint: u početku vam se svi putevi čine kao pravi! Ako ne uložite trud da zapamtite pogrešne puteve, da ih obeležite i da otkrijete zakonitosti koje vam unapred otkrivaju zamke… nema vam izlaska iz ovog lavirinta! Pre svega zato što se u geopolitici svakodnevno javljaju nove zamke.

Kada sam pre više od deset godina izneo tezu da Perestrojka nije bila izdaja Rusije već da je to bio tada najbolji plan za njen spas većina komentatora (na jednom od najstarijih geopolitičkih portala Balkana) je tu tezu ocenila neozbiljnom, bilo je i podsmešljivih replika i sve do relativno skoro nije bilo očiglednih znakova da sam mogao da budem u pravu ali se to ubrzano menja – kao i sve ostalo oko nas u poslednje vreme.

Da li verujete medijima? Možda izjavama političara? Ili potpisanim dokumentima od strane političara? Ako bilo čemu od nabrojanog verujete setite se “Minskih sporazuma” i kasnijeg “trenutka istine” Angele Merkel a onda i ostalih zapadnih učesnika te farse gde otvoreno kažu da je to bila samo kupovina vremena za jačanje ukrajinske vojske. U geopolitici je često sasvim suprotno od onoga što se javno iznosi, pravi planovi se drže daleko od očiju javnosti što sada imamo priliku i lično da se uverimo. Ali ne mogu sve da sakriju, to i sami znaju pa pokušavaju istinu da zatrpaju gomilom dezinformacija ili “veštački bitnih” informacija… što pažljivog posmatrača neće skrenuti sa pravog traga.

O Hladnom ratu nema šta previše da se priča, SAD i UK su samo nastavili WW2 protiv pravog neprijatelja dok je Nemačka upotrebljena kao “korisni idiot” gotovo kao Ukrajina danas ali koja je nanela mnogo veće gubitke pravom neprijatelju nego što će Ukrajina ikad moći – čak i uz sve naoružanje i ostalu pomoć koju joj otvoreno daju. Jedino je moćan sovjetski nuklearni arsenal sprečio “zapadne saveznike” da napadnu SSSR, raskomadaju i potpuno ga potčine.

Međutim, ono što SAD i UK (ostali “saveznici” su takođe “korisni idioti” kao ranije nacistička Nemačka… što sada počinju i sami da shvataju) nisu mogli oružjem postigli su ekonomijom! Vašington je uvođenjem petro dolara i njegovim nametanjem svim ostalim državama sveta ekonomski uništio SSSR koji je tako došao pred izbor da prizna poraz ili da se sam uruši. Da bi shvatili kompletnu tadašnju situaciju moramo istaći da nije petro dolar jedini zaslužan za poraz SSSR-a, pogrešna sovjetska politika je bila podjednak ako ne i veći razlog tog poraza – da nije tako Vašington bi i danas uspeo sa istom taktikom.

Pobeda Zapada?

Starije generacije se sećaju šokantnih promena na kraju Hladnog rata: odluka Gorbačova da se povuče iz država Varšavskog pakta, rušenja “Berlinskog zida”, reforme (“Perestrojke”) SSSR-a u kojoj se približavaju kapitalizmu što se završava raspadom SSSR-a  i… “krajem istorije”! Svi koji kažu da Zapad tada nije pobedio su pristrasni. Ali akcenat je na “tada”, danas vidimo da je to bio kraj jedne etape a ne rata koji je nastavljen na drugi način.

Tumačeći samo MSM priču nećemo dobiti preciznu sliku tog vremena jer je previše nelogičnosti koje su “gurnute pod tepih” a od suštinskog su značaja. Ključna ličnost Perestrojke je bez ikakve sumnje Mihail Gorbačov koji je pokrenuo tektonske promene SSSR-a kao predsednik a u isto vreme i generalni sekretak KPSS. Tu dolazimo do prve i najveće nelogičnosti koja nekako svima promiče: KGB je za vreme Gorbačovljevog uspona bila jedna od ako ne i najjača obaveštajna služba na planeti (ruski crni humor na tu temu je zvučao otprilike ovako: “Ako si zaboravio šta si juče doručkovao pitaj KGB – oni sigurno znaju”) – kako je moguće da su im promakle tako liberalne ideje?

A Gorbačov ne da nije završio u gulagu nego je došao na čelo države i partije!?! To bi i za Staljina na vrhuncu vlasti bio veliki zalogaj a Gorbačov nije imao ni približno tako čvrstu ruku, osim toga, promene je pokrenuo odmah po dolasku na vlast što znači da nije imao razrađenu “kadrovsku podršku”! Jedini način da to izvede u toj državi u to vreme je da ima moćnog (moćne) zaštitnika. Nije tajna ko je bio taj zaštitnik, Jurij Andropov (tadašnji šef KGB-a) je bio zaslužan za njegov uspon… ali se postavlja pitanje zašto??? Da li je Andropov želeo propast SSSR-a?

Ruska duboka država

Gledajući situaciju u SSSR-u a kasnije u Rusiji jasno je da je mnogo verovatniji scenario propast Rusije nego njen uspon. Pa ipak, uprkos svemu Rusija je doživela pravi preporod od kraja Hladnog rata do danas. Sada je opšte mišljenje da je Putin taj koji je zaslužan za ovo ali to nije tačno: Putin je, bez ikakve sumnje, izuzetno sposoban, njegova uloga je od presudnog značaja za preporod Rusije ali se ne sme zaboraviti da su u momentu njegovog dolaska na vlast (kada je bio gotovo nepoznat i bez uticaja) Rusijom vladali tajkuni i vojni profiteri koji su mogli “da ga pojedu za doručak”… a nisu, iako je od početka bilo jasno da će im biti smetnja što je itekako potvrdio.

Opet dolazimo do istog zaključka kao u slučaju Gorbačova – neko je i Putinu čuvao leđa! Dakle, u Rusiji kao i na Zapadu postoji Duboka država sa tom razlikom što je ruska patriotska – radi u korist države i naroda. Kao i o zapadnoj, i o ruskoj Dubokoj državi nema previše informacija ali možemo biti sigurni da ta moć potiče iz vojno-političkih struktura. Sada možemo da pretpostavimo da je Andropov bio u vrhu ruske Duboke države (ako ne i na samom vrhu) dok je njegov bliski saradnik, Jevgenij Primakov, bio njegova desna ruka – na neki način frontmen Duboke države, slično kao Kisindžer na suprotnoj strani.

Ako su Andropov i Primakov deo patriotske Duboke države zašto su ugurali “neoliberalnu štetočinu” na vrh države? Zato što je bio idealan za sprovođenje tog dela operacije – “korisni idiot”.

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

shumadinac

VEZANO

najnovije