Utorak, 23 travnja, 2024
NaslovnicaTop komentarOrban poručuje da je Treći svjetski rat na vratima i zaziva povratak...

Orban poručuje da je Treći svjetski rat na vratima i zaziva povratak Trumpa

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Vratite Trumpa!“

Tijekom intervjua s Tuckerom Carlsonom ovog tjedna, Orban je raspravljao o svojim pogledima na rusko-ukrajinski rat i kobnu pogrešku Zapada nerazumijevanja i podcjenjivanja ruskog predsjednika Vladimira Putina, te je upozorio da će pokušaj duboke države da potkopa američku demokraciju dovesti do 3. svjetskog rata.

“To nije samo nesporazum, to je laž”, rekao je Orban odgovarajući na tvrdnju kako američki mediji opsesivno tvrde da Ukrajina pobjeđuje u ratu, sugerirajući da Bidenova administracija pogrešno razumije Rusiju i da bi pokušaj uklanjanja Putina mogao dovesti do opasne nestabilnosti.

„Teško je razumjeti Ruse, pogotovo ako vas od Rusije dijeli ocean.“ Orban ističe da se zapadni politički razgovori često fokusiraju na slobodu, dok se ruski razgovori fokusiraju na održanje zemlje na okupu, te upozorava na opasne implikacije američke strategije, posebno za zemlje poput Mađarske koje su geografski bliže sukobu.

“Nemojte krivo shvatiti Ruse. Dakle, neće im se smučiti Putin i izbaciti ga, dajte, to je šala.”

Orban je kritizirao američku potpredsjednicu Kamalu Harris zbog sugeriranja da bi se Ukrajina mogla pridružiti NATO-u, rekavši da je to nerealan prijedlog koji bi eskalirao napetosti. Umjesto toga, mađarski premijer poziva na novu sigurnosnu arhitekturu koja poštuje suverenitet Ukrajine, ali ne uključuje članstvo u NATO-u. 

Naizgled zbog svoje nespremnosti da jednostavno pristane na svaku točku razgovora koju je iznio Washington i umjesto da na prvo mjesto stavi ljude svoje nacije i njihove potrebe za energijom i hranom, Orbana su zapadni mediji više puta prozvali “fašistom”, “Putinovom marionetom” i „prijateljem Rusije“.

Carlson je upitao Orbana: “Brinete li se da će vas slomiti SAD?”

“Opasno je”, odgovorio je mađarski premijer, priznajući da “nije omiljeni političar liberala, ali nitko nije savršen”.

No, dodaje kako mu je svejedno jer su za građansko društvo potrebne važnije vrijednosti:

“Postoje određene stvari koje su važnije od mene, od mog ega: obitelj, nacija, Bog. Biti Mađar znači biti jako ponosan na to. Volimo naciju, volimo zemlju i ponosni smo na nju. To nije baš uobičajeno razmišljanje, političko razmišljanje zapadnog društva. 

Ali u Mađarskoj smo još uvijek vrlo domoljubnii kršćanski i predani tim vrijednostima. Ne s ideološke razine, nego svakodnevno na ulicama.”

„Mađarski pristup je jednostavan“, objašnjava Orban, “Washington je daleko, Rusija i Ukrajina su blizu”, napominjući da odluke donesene u SAD-u mogu imati trenutni učinak na njegovu naciju.

“Opasno – je moj odgovor. Dakle, ne bismo trebali zanemariti važnost te činjenice i kada vas SAD i ova administracija ne vole, ili vas smatraju neprijateljem ili strancem, to je opasno u međunarodnoj politici.”

Osvrćući se na stav NATO-a u ukrajinskom ratu, Orban jasno poručuje:

“Ovo je loša strategija, moramo to zaustaviti. Ne možemo pobijediti Ruse, nećemo ubiti njihovog vođu, oni nikada neće odustati od toga, uložit će više. Ono što će se konačno računati su čizme na zemlji, a Rusi su daleko jači.”

Orban je zatim krenuo u hvaljenje bivšeg američkog predsjednika Trumpa:

“Vratite Trumpa. To je jedini izlaz. Vratite Trumpa”,rekao je Orban.

“Zato što znate, možete ga kritizirati iz mnogo razloga. Razumijem svu raspravu. Ali najbolja vanjska politika u posljednjih nekoliko desetljeća pripada njemu. Nije pokrenuo nikakav novi rat. Lijepo se ponašao prema Sjevernoj Koreji i Rusiji, čak i prema Kinezima. Znate, on je donio politiku koja je bila najbolja za Bliski istok, Abrahamov sporazum. Dakle, imao je vrlo dobru vanjsku politiku.”

“Kritiziraju ga jer nije dovoljno obrazovan da razumije vanjsku politiku. To nije slučaj”,rekao je Orban Carlsonu.

“Činjenice su važne i njegova vanjska politika bila je najbolja forma za svijet u posljednjih nekoliko desetljeća koju sam vidio. A da je on bio predsjednik u trenutku kada je počela ruska invazija, ne, to Rusi ne bi mogli učiniti. Dakle, Trump je čovjek koji će spasiti svijet, a vjerojatno i čitavu ljudsku vrstu.

Komentirajući činjenicu da američka vlada trenutno optužuje svog bivšeg predsjednika, mađarski čelnik kaže:

“… korištenje pravosudnog sustava protiv političkog protivnika … u Mađarskoj, to je nemoguće zamisliti … to su radili komunisti.”

Na kraju razgovora Orban je dao i svoje zlokobno upozorenje:

“Sada je vrlo opasan trenutak svima bi trebalo biti jasno da nam Treći svjetski rat kuca na vrata!”

Pogledajte cijeli intervju u nastavku:

Provjeri/thepeoplesvoice.tv

Foto naslovnice: screenshot thepeoplesvoice.tv

P O D I J E L I !

Conscious Pilat

VEZANO

najnovije