Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeOsnovci u Walesu hranit će se insektima

Osnovci u Walesu hranit će se insektima

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Neka jedu bube

Znanstvenici sa Sveučilišta Cardiff i UWE Bristol vrše eksperimente s obrocima za djecu, istražujući opcije zamjene mesnih obroka s jestivim insektima i biljnim alternativama. Cilj projekta je otkriti kako se razlikuju stavovi djece prema pitanjima okoliša, te kako takve promjene utječu na hranu koju jedu.

Istraživanje koje se provodi u Walesu usmjereno je na osnovce u dobi od 5 do 11 godina i njihove učitelje, a nastojat će se istražiti razumijevanje i iskustva djece i učitelja o “alternativnim proteinima” metodologijom anketiranja, radionica, intervjua i fokus grupa. 

Djeci u četiri osnovne škole u Walesu tijekom radionica biti će ponuđeni proteini od insekata, u obliku  proizvoda pod nazivom VeXo, koji je kombinacija bjelančevina insekata i biljnih proteina. 

“Djeca će naučiti nutritivne i ekološke prednosti jedenja insekata, kao što su cvrčci, skakavci, brašnari i druge bube”, kaže se u izvještaju, te se napominje kako postoji povećana potražnja za zdravom, održivom prehranom među potrošačima u Velikoj Britaniji jer je cilj smanjiti upotrebu tradicionalnih mesnih proizvoda kao što su govedina i piletina. 

„Želimo da djeca sada razmišljaju o alternativnim proteinima kao o stvarnim, a ne samo kao o hrani za budućnost, tako da je isprobavanje nekih od ovih namirnica krucijalno za istraživanje“, rekao je dr. Christopher Bear, sa Sveučilišta u Cardiffu, te dodao: „Iako se, za sad, jestivi insekti ne prodaju u velikoj mjeri u Velikoj Britaniji, oni čine dio ishrane za oko 2 milijarde ljudi širom svijeta.“

Agenda koja želi preoblikovati način ishrane čovječanstva postaje sve agresivnija, pronalazeći nove bizarne načine kako da prodre u sve sfere društva, no s druge strane, u ljudima se sve više javlja odbojnost prema ovakvom nametanju. Kako će sve završiti, vidjet ćemo…

Angelina Jolie u promociji ishrane kukcima

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije