Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiOve godine u trgovine stiže genetski modificirano sintetičko mlijeko

Ove godine u trgovine stiže genetski modificirano sintetičko mlijeko

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

NE hrana

Nije mlijeko, ali tvrde da je “identično onom koje proizvode krave”. Tvrdnja o “značajnoj jednakovrijednosti” također se odnosi na druge GMO proizvode, ali sve je to marketinška propaganda osmišljena da prevari državne prehrambene reguatore i potrošače. Postoji val startup tvrtki koje se spremaju napuniti police prehrambenih trgovina u 2024. 

Bez antibiotika, bez hormona. Samo mliječni proizvodi. Novi mliječni proizvod u potpunosti bez laktoze. Mljekara bez krava?

Hm, kako to funkcionira?   

Lažno mlijeko, koje prodaje Bored Cow, koristi lažni protein sirutke – “mikrofloru” nazvanu “ProFerm” koju je izradio njihov partner Perfect Day, “poduzeće za potrošačku biologiju u misiji stvaranja ljubaznijeg, zelenijeg sutra razvijanjem novih načina proizvodnje hranu koju danas volite — počevši od mliječnih proizvoda.”

Tvrde da je njihov proizvod nova vrsta alternativnog mlijeka “bez životinjskog porijekla”, “napravljenog od pravih mliječnih proteina dobivenih fermentacijom”.

Health Research Institute, neprofitni neovisni laboratorij sa sjedištem u Fairfieldu, Iowa, ispitao je više uzoraka mlijeka s “originalnim” okusom Bored Cow-a korištenjem masene spektrometrije kako bi testirao tvrdnju da je sintetski protein koji sadrži isti kao pravi mliječni protein. Institut je usporedio ove rezultate s uzorcima prirodnog mlijeka krava hranjenih travom.

Njihovo testiranje otkrilo je 92 nepoznate molekule – i fungicid – u “sintetskom” mliječnom proteinu koji koristi više od desetak marki hrane koje se prodaju u uobičajenim lancima mješovitom robom. 

Navedeni sastojci za “izvorni” okus Bored Cow-a su:

“Voda, protein sirutke životinjskog podrijetla (iz fermentacije), suncokretovo ulje, šećer, manje od 1% vitamina A, vitamin B12 (cijanokobalamin), vitamin D2, riboflavin, citrusna vlakna, sol, dikalijev fosfat, akacija, gelan guma, miješani tokoferoli (antioksidans), kalcijev kalijev fosfat citrat, prirodna aroma.”

Dakle, ovaj proizvod je čisto smeće, počevši od suncokretovog ulja koje je upalno ulje sjemenki koje bi moglo biti i genetski modificirano. U međuvremenu, etiketa ne navodi je li protein sirutke proizveden genetskim inženjeringom kvasca. Također, glavni unos za fermentaciju je šećer — a oni koriste visokofruktozni kukuruzni sirup, koji je također GMO proizvod. Sve je to odvratno i lažno.

Osim mnoštva nepoznatih spojeva, sintetskom mlijeku nedostajali su mnogi važni mikronutrijenti koji se nalaze u prirodnom mlijeku, poput omega-3 masne kiseline, vitamina E i nekih vitamina B skupine. Osim toga, oblici karnitina koji su važni za energetski metabolizam nedostaju ili su prisutni samo u tragovima u proizvodu synbio.

“Bilo je 69 važnih nutrijenata prisutnih u prirodnom mlijeku, od kojih je većina bila potpuno odsutna u sinbio mlijeku. Nekoliko ih je bilo prisutno u malim količinama ili u tragovima”, prema glavnom znanstveniku i izvršnom direktoru Instituta, Johnu Faganu. Fagan je molekularni biolog i bivši istraživač raka na Nacionalnom institutu za zdravlje i svjetski pionir u testiranju genetski modificiranih organizama (GMO).

Osim toga, samo je osam spojeva bilo moguće identificirati. Ostali su bili “neokarakterizirani” u znanstvenoj literaturi.

“92 nepoznate molekule koje smo pronašli znanstvenici nikada nisu proučavali. Tako da ne znamo jesu li sigurni ili opasni, jesu li hranjive tvari ili toksini”, dodao je Fagan.

Fagan je smatrao zabrinjavajućim što su uzorci Bored Cow također sadržavali poljoprivredni fungicid pod nazivom Benthiavalicarb-isopropyl.

“Mislim da je razlog zašto je ovaj fungicid prisutan taj što su ga dodali u proces fermentacije kako bi spriječili rast gljivica koje bi mogle kontaminirati proizvodni sustav. Stvari koje ovdje vidimo nisu baš dobre za nas”, rekao je Fagan.

Provjeri/technocracy.news

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije