Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiOvo je 12 NOVIH „fact checkera“ u Hrvatskoj – dobit će bespovratno...

Ovo je 12 NOVIH „fact checkera“ u Hrvatskoj – dobit će bespovratno 2,29 milijuna eura

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Ministarstvo istine“

Kako donosi novilist.hr, odabrano je 12 projekata fact-checkinga kojima će se dodijeliti 2,29 milijuna bespovratnih eura u sklopu uspostave sustava provjere točnosti informacija objavljenih u javnom prostoru i medijima, izvijestili su u utorak iz Agencije za elektroničke medije (AEM).

Na Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu mjere ”Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“, pristiglo je ukupno 50 projektnih prijava, a odabrano je ukupno 12 prijavljenih projektnih prijedloga kojima se dodjeljuje ukupno 2.292.217,39 eura.

Odabrani fact-checking projekti bave se temama klimatskih promjena, ravnopravnosti spolova, turizma, kulture, energije, tehnologije i računarstva, pa do vjerskih tema, populacije mladih, javnog i zajedničkog dobra i informacija vezanih uz povijesne, kulturne i društvene teme 19. i 20. stoljeća, sve do Domovinskog rata.

Nositelji sedam odabranih projekata su znanstveno-obrazovne institucije, dok su pet projekata prijavile udruge civilnog društva, od kojih većina za partnere ima fakultete i sveučilišta. To su:

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka,

– CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje, i istraživanje iz Zagreba,

– Faktograf,

– Hrvatsko katoličko sveučilište,

– Leksikografski zavod Miroslav Krleža,

– Medicinski fakultet Osijek,

– Savez udruga Rojca,

– Sveučilište u Dubrovniku,

– Sveučilište u Splitu – Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje,

– Sveučilište u Splitu – Medicinski fakultet,

– Sveučilište VERN i

– Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije ”Lupiga – svijet kroz obične oči“.

„Svi odabrani projekti imat će i obavezu surađivati na suradničkoj platformi projekta, koju će uspostaviti Agencija za elektroničke medije.
Dakle, bespovratna sredstva će se dodjeljivati za sufinanciranje aktivnosti povezanih s provedbom projekta za uspostavu sustava provjere točnosti informacija objavljenih u javnom prostoru, medijima i na društvenim mrežama, ulaganjima u jačanje kapaciteta i kompetencija postojećih provjeravatelja informacija (fact-checkera), uspostavljanjem novih neovisnih provjeravatelja i uspostavljanjem i jačanjem sustava i procedura provjere informacija u medijskim redakcijama i otpornosti medija na dezinformacije. Kao cilj navodi se poticanje kvalitetnog i vjerodostojnog novinarstva i poticanje stvaranja medijskih sadržaja vezanih uz borbu protiv dezinformacija.“

Provjeri/novilist.hr

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

1 KOMENTAR

 1. sve je u istom krugu istih gospodara…

  – Faktograf je hrvatska varijanta medijskih stražara verbalnog delikta, plaćenika kulta,- usmjereih protiv svakih nezavisnih medija i novinara i protiv slobode govora i mišljenja, a takve varijante postoje u svakoj državi. u Europi. A i ovdje u regiji, ima i bosanska varijanta, zvana raskrinkvanje.ba, a ima i srpska varijanta..
  Njemačka varijanta faktografa je portal correctiv.de

  dovoljno je pogledati, tko financira faktograf, opisano je i ovdje u ovom članku:

  https://narod.hr/hrvatska/nista-nije-slucajno-koliki-novac-faktograf-vrti-i-koja-mocna-organizacija-stoji-iza-ovog-cenzora

  -NED- (national endowment for democracy- nacionalna zaklada za demokraciju).. duboko zločinačka polu-državna, polu-privatna organizacija iz SAD-a, umivena varijanta CIA-e, u kojoj su zapravo okupljeni najveći ratoborni jastrebovi i cionisti… kako kaže F. William Engdahl, ova organizacija, zajedno sa Sorosevom zakladom, Otvoreno društvo je bila umiješana u skoro svaku “obojenu revolucviju” u svijetu u zadnjih 30 godina

  – BTD (Balkan Trust for Democracy)- je zajednička organizacija /zaklada, stvorena zajednički od strane 3 druge organizacije iz mreže kulta, koje su jako aktivne u Hrvatskoj i cijeloj regiji: German Marshall Fund of the USA (GMF), Zaklada Charles Stewart Mott i USAID.
  GMF je jedna od brojnih podorganizacija /think tankova iz Rokeferlerove meže.
  Zaklada CSM je zaklada nekadašnjeg milijardera i “filantropa” Charlesa Stewarta Motta, također jednog iz plejade mafijaških američkih oligarha na prijelazu iz 19-og u 20-to stoljeće. Samo je on širokoj javnosti manje poznat od glavnih zvjerki, njegovih suvremenika Johna D. Rockefellera, Andrewa Carnegija i Johna P. Morgana, koji su tada bili glavni mafijaši i de fakto gospodari SAD-a (a njihovi nasaljedniici su to i dan danas).
  USAID je državana američka agencija za inozmenu pomoć i razvoj, ustvari sa njom također vladaju mafijaški “filantropi”, i USAID, iako na papiru državna, ustvari je dio te guste kriminalno-mafijaške mreže globalističkog kulta, koja po cijelom svijetu pravi mućke i pomutnje., zajednički sa privatnim oragnizacaijama, zakladama i think tankovima.
  BTD, a i ove tri samostalno, GMF, Zaklada CMS i USAID su i na listama donatora i sponzora i mnogih drugih NGO-ova u Hrvatskoj i regiji, kao npr. onog “Documenta”, Zorana Pusića.

  a tu su još kao sponzori Faktografa i EU, američko veleposlanstvo i Facebook


  – CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje, i istraživanje iz Zagreba je glavno leglo promicatelja roidne ideologije, LGBT družine i tih stvari, u Hrvatskoj, tu su odavno okupljeni hrvatski kinsijevci,- Štulhofer i ekipa.

  evo duge liste donatora CESI-ja, (službeni podatci sa njihovog portala):

  donatori:
  Academy for Educational Development,
  Balkan Children & Youth Foundation,
  Balkan Trust Fund for Democracy,
  CARE International,
  Center for Reproductive Rights New York,
  DELPHI International – STAR Project,
  Državni zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži,
  European Commission,
  Global Fund for Women,
  Grad Velika Gorica,
  Grad Zagreb,
  Hrvatska radio televizija
  International Rescue Committee-IRC,
  Kanadsko veleposlanstvo,
  King Boudouin Foundation,
  Kvinna Till Kvinna,
  Mama Cash,
  Mercy Corps/USAID,
  Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti,
  Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi,
  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta,
  Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva,
  Norveška narodna pomoć,
  Nova TV,
  Open Society Institute,
  OSCE,
  Radio 101,
  Raiffeisen banka,
  RTL,
  Svjetska banka,
  The Olof Palme International Centre,
  UNIFEM,
  USAID,
  Veleposlanstvo Finske,
  Veleposlanstvo Francuske,
  Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske,
  Veleposlanstvo Kraljevine Norveške,
  Veleposlanstvo Sjedinjenih američkih država,
  Veleposlanstvo Velike Britanije,
  Vladin ured za ravnopravnost spolova,
  Vladin ured za udruge,
  Westminster Foundation for Democracy,
  World Health Organisation,
  Zagrebačka banka,

  dakle, vidimo, da su i ovdje, među donatorima: BTD (Balkan Trust Fund for Democracy,) i USAID. A tu su i druge kriminalne organizacije iz mreže kulta: WHO Svjetska banka,, Soroseva zaklada Otvoreno društvo, kao i kvazi službene institucije i organizacije (također sve iz iste mreže kulta): EU, OSCE, UNIFEM (jedna od podorganizacvija UN-a), CARE International, IRC… kao i veleposlanastva “naprednih” zapadnih država, kao i velike TV kuće u vlasništvu stranih koncerna iz mreže kulta. RTL i Nova TV, kao i 2 držvane organizacije ; King Boudouin Foundation (belgijanska verzija USAID-a) i Norveška narodna pomoć (norveška verzija USAID-a), kao i 2 lezbijske organizacije: Kvinna Till Kvinna (iz Švedske) i Mama Cash (iz Nizozemske)..a tu su naravno i domaći prdežići, koji moraju slušati svoje gospodare: HRT, 3 hrvatska vladina ministartsva, 2 vladine udruge, itd..
  i još da spomenem i ovu ” Center for Reproductive Rights New York”. Također džendersko-eugenička organizacija, ustvari neka vrsta podorganizacije koja pripada zloglasnom Planned Parenthoodu (planirano roditeljstvo)

  eh sad se čovjek, pita, dakle, kod ovoliko donatora, koji Faktografu ili ovoj kinsejevsko-dženderskoj ekipi, zvanoj CESI daruju toliko love, vjerojatno milijune i milijune eurića i dolarčića, zašto im onda još love daruje Agencija za elektroničke medije (AEM)?
  zato što mora, tojest , ustvari ne daruje njima tu lovu AEM, – to je fasada za javnost.. jer hrvatska država uopće nema toliko love, da je prosipa na sve strane, već tu lovu naravno daju ovi isti, koji su i donatori Faktograf i CESI-ja, koji pripadaju mreži vlasnika i gospodara zavisne države Hrvatske… a ovo je samo šou za javnost…
  kao što je i šou za javnost, da love dobiju i ove neke institucije, koje su eto kao navodno konzervativne, kao Hrvatsko katoličko sveučilište, ili par svečilišta i fakulteta.. ali naravno sami tim, što oni dobiju lovu od AEM-a (ustvari od gospoodara kulta gospodara Hrvatske), onda budu dužni da bude sluge kulta i agende NWO-a i da plešu kako gospodar svira.

  a tu je na listi,. onih koji dobivaju lovu od AEM-a je i smiješna organizacjica i portalčić Lupiga, gdje se između ostalih okupljaju bivši hrvatski feralovci i sorosčad, kao i u mnogim drugim organizacijama i portalima, koji su partnerski sa Lupigom.

VEZANO

najnovije