Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaEkonomijaPapa Franjo naredio povlačenje sveg novca u Vatikansku banku do 30. rujna...

Papa Franjo naredio povlačenje sveg novca u Vatikansku banku do 30. rujna 2022.

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„My precious…“

RIM – Papa Franjo u utorak je odredio rok do 30. rujna svim uredima Svete Stolice i institucijama povezanim s Vatikanom da polože svoju imovinu u vatikansku banku.

Prema službenom tumačenju, Franjin dekret slijedi njegovu odluku ranije ove godine da povjeri upravljanje cjelokupnom vatikanskom imovinom jednom uredu – uredu za baštinu poznatom kao APSA – u pokušaju da prekine desetljeća lošeg upravljanja koje je kulminiralo skandalom oko ulaganja od 350 milijuna eura u Londonu. Deset osoba, uključujući bivše vatikanske dužnosnike i vanjske brokere, sudi se pred vatikanskim sudom za optužbe povezane s financijama vezanim uz posao.

Vatikansko ministarstvo gospodarstva u srpnju je izdalo novu investicijsku politiku kojom se zahtijeva od svih vatikanskih odjela da prenesu svoju imovinu i ulaganja u APSA-u preko svojih računa u vatikanskoj banci, poznatoj kao Institut za vjerska djela ili IOR. Nije naveden konkretan rok, ali dekret objavljen u utorak kaže da se sva imovina mora prenijeti do 30. rujna.

Vatikanska banka dugo je bila u skandalu, ali je proteklo desetljeće provela čisteći svoje knjige i oslobađajući se svoje reputacije offshore porezne oaze. Godine reforme smanjile su popis klijenata na vatikanske urede, zaposlenike, vjerske zajednice i veleposlanstva.

Trenutačno ima oko 5,1 milijardu eura imovine pod upravljanjem i prijavila je 18 milijuna eura dobiti prošle godine. Banka je ranije donirala 50 milijuna eura svoje dobiti papi za plaćanje vatikanske birokracije, ali je dobit pala posljednjih godina.

Zna li „Sveta stolica“ nešto što mi, obični smrtnici, ne znamo ili ne smijemo znati? Teško je proniknuti u jednu takvu potpuno zatvorenu organizaciju, ali ono što je očito je da su u Vatikanu zabrinuti zbog nečeg što bi se moglo dogoditi njihovoj imovini.

Što je to što brine vrh katoličke crkve ukoliko im novac ostane u drugim bankama i institucijama? Mogući su razni scenariji…zapljena sredstava zbog “krize”, nedostupnost sredstava zbog iste ili bojazan zbog općeg kolapsa bankovnog sustava…možda uvjetovanje svim i svačim da bi došao do svog novca? Tko će ga znati…

Svakako zanimljiv i nezapamćen potez…

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije